30. 5. 2014

Stanislav Hyrák: Vize a ideály nás neopustily

OLOMOUC – Jaký osud čeká sociální podnik ve chvíli, kdy skončí lhůta projektu? Zkušenosti ukazují, že v nejednom případě firma skončí.  Jak podnikat dál bez finanční  podpory státu a Evropské unie? O tom jsme si povídali se Stanislavem Hyrákem, jednatelem olomoucké společnosti Přirozenou cestou s.r.o. Tato firma provozuje dva sympatické obchůdky produktů pro zdraví a dobrou pohodu na Dolním náměstí a ve Chválkovické ulici v Olomouci. Za prodejním pultem zákazníky obsluhují také vozíčkáři.

Jste společností s ručením omezeným. Proč jste zvolili právě tuto formu?
Když jsme firmu před třemi lety rozjížděli, netušili jsme, že lze založit sociální podnik. Až jsme narazili na výzvu číslo 30 Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a odboru implementace fondů Evropské unie. Orientuje se na začleňování sociálně vyloučených osob do pracovního procesu a na odstraňování bariér při jejich zaměstnání. Ta výzva nám připadala smysluplná a byla určena i společnostem s ručením omezením. Tuto formu podnikání bych ani dnes neměnil. Podvojné účetnictví je přehlednější. Pomohlo nám i ve svízelném období, kdy se zpozdil pravidelný přísun peněz z projektu a my jsme si zřídili kontokorentní úvěr, díky němuž jsme přežili. Bankovní svět je ke společnostem s ručením omezeným přece jen vstřícnější než ke spolkům.

V únoru 2014 vaší firmě skončila dvouletá doba udržitelnosti od státu a Evropské unie. Jak se vám daří nyní?
Toto období hodnotím známkou „dobře“. V některých parametrech jsme na tom za jedna, v některých za pět. Když to zprůměruju, jsme na trojce. Že si firma dokáže vydělat na výplaty, energie a další náklady, je pro mne obrovské zadostiučinění. Musíme však mnohem důsledněji hlídat příjmy a výdaje, důkladně zvažujeme vynaložení každé koruny.

Co byste poradil kolegům, kteří se sociální podnik teprve chystají založit.
Ať si do týmu postaví skutečného manažera se zkušenostmi. Ne podnikavce, ale podnikatele. Potřebují rovněž dobrého účetního. A ještě si dovolím jednu radu: Při zaměstnání občanů se závažným tělesným postižením lze využít příspěvek na jejich sníženou produktivitu práce. Poskytuje ho úřad práce a vyplácí ho za tři měsíce zpětně. Příspěvek je nenárokový, ale z vlastní zkušenosti vím, že pro firmu  má významný kompenzační význam.

Kolik nyní zaměstnáváte pracovníků?
Pět, z toho tři vozíčkáře. Aby firma přežila, museli jsme propustit asistenta, některým lidem jsme snížili pracovní úvazek včetně mého. Ponížil jsem si ho na 0,2 – přitom nadále vykonávám funkci manažera sociální firmy. Jinak to ale nešlo. Nechtěli jsme krátit zaměstnance v cílové skupině, což se podařilo. Důležité je, že nás vize a ideály neopustily.  Chtěl bych ocenit pomoc Magistrátu města Olomouce, od něhož máme zvýhodněný pronájem obchůdku U zeleného věnce na Dolním náměstí. Hledáme další nové aktivity, rozjíždíme e-eshop www.citimselip.cz a jsme rádi za každou objednávku z internetu. Stále se vzděláváme, jezdíme na semináře věnované výživě, masážím či reflexní terapii. A zákazníci? Ti nám zatím zůstávají věrni a vozíčkářům za prodejním pultem fandí.  

Autor: Libuše Miarková, Moravská tisková agentura


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.