4. 6. 2014

Z Hrčavy si odvezete originální suvenýry

Beskydská obec Hrčava je malá vesnice čítající 256 obyvatel. Leží na severovýchodním konci republiky, na česko-slovensko-polském pomezí. Místo, kde se stýkají hranice tří států, se stává čím dál vyhledávanější turistickou atrakcí. Na Trojmezí se konají trojnárodní kulturní, sportovní i náboženské akce.

Když se Petr Staňo před 3,5 lety stal novým starostou Hrčavy, začal dělat vše pro to, aby „rozhýbal“ život ve vesnici. Vadilo mu, že zdejší lidé kupují všechno v supermarketech, místo aby – stejně jako jejich předkové – sami si pěstovali brambory a zeleninu. Vadily mu zarostlé louky, na nichž se nepásl dobytek, nelibě nesl, že v hospodě turisté nedostanou žádnou krajovou specialitu. Rozhodl se, že sám půjde příkladem a pustil se se ženou do chovu ovcí, prasat a jiného dobytka. Kromě toho začal organizovat obecní kulturní akce, na nichž vystupují hlavně foklórní soubory z blízkého okolí, je prezentováno tradiční lidové řemeslo a návštěvníkům jsou servírována regionální jídla. 

Část obyvatel se nedůvěřivě dívala na snahy mladého starosty vrátit Hrčavu – dle jejich mínění – do dob minulých. Ale našli se také nadšenci, kteří naopak začali jít stejným směrem jako Petr Staňo. K nim patří Rostislav Sikora, výrobce ovčích sýrů, který s několika lidmi založil před dvěma lety sdružení „Hrčávka“ a začal provozovat sociální podnik. Sdružení sídlí v ústředním místě v obci, přímo v budově Obecního úřadu, který mu zdarma pronajímá prostory. Několik zaměstnanců společně tvoří originální suvenýry pro turisty a návštěvníky čím dál hojněji návštěvovaných hrčavských kulturních akcí. Vedení obce spočítalo, že jich ročně přijede na Hrčavu až 50 tis.

„Hrčávka“ zaměstnává současně kolem 10 lidí. Většinou jsou to osoby se zdravotním omezením. „Dříve jsem pracovala jako prodavačka, ale ze zdravotních důvodů jsem musela opustit toto zaměstnání. Tady jsem se všechno učila od začátku“, usmívá se Zdeňka Rucka. Ukazuje, jak se vyrábějí ozdoby z plstěné vlny. Pravá ovčí vlna je totiž základní surovina, z níž vznikají zde vyráběné suvenýry. Ženy samy zpracovávají vlnu, takže v nevelké místnosti nechybí potřebné  a nářadí, včetně kolovrátku. Zdeňka Rucká vysvětluje, že zatímco z plstěné, nepředené vlny vznikají závěsné ozdoby, zvířátka a jiné dekorace, z té předené se pletou tradiční teplé horalské ponožky a jiné oblečení.

Suvenýry jsou vyráběny také z jiných přirodních materiálů, zejména z proutí a ze dřeva. Najdeme zde také ručně vyšívané ubrusy nebo originální horalské košile. Všechny tyto věci je možno zakoupit v obchůdku pro turisty přímo v sídle sdružení.

Ovčí vlnu, jednu z hlavních surovin pro výrobu suvenýrů, „Hrčávka“ získává díky chovu vlastních ovcí. Ten právě rozšiřuje. V ovčínu je už kolem 40 dospělých zvířat a 30 jehňat. „Část z nich budeme chovat na mléko, část – konkrétně shetlandské ovce – na maso a vlnu. Jejich vlna je totiž velmi jemná, stejně tak maso má láhodnou chuť“, vysvětluje Rostislav Sikora.

Agnieszka Szkanderová je ráda, že v ovčíně našla práci. „Po mateřské dovolené jsem pracovala v lese, ale změnily se podmínky, musela bych dojíždět. Jsem ráda, že mám práci v místě bydliště, u oveček“, usmívá se mladá obyvatelka Hrčavy.

Starosta Petr Staňo má radost, že chov ovcí se na Hrčavě rozšířil. Uvažuje ale i o jiném druhu podnikání, které by přineslo jeho obci nejen peníze, ale i popularitu, a místním dalo práci. Už nyní je možno koupit hrčavské pivo. Zatím je ale hrčavské jen dle etikety s názvem „Hrčavský ležák“ a stylizovaným obrázkem horala. Na objednávku ho vaří dva pivovary. Starosta věří, že v budoucnu se mu podaří založit vlastní minipivovar přímo na Hrčavě. „K jeho obsluze bude třeba 5-10 městnanců. To je na poměry naší obce poměrně hodně nových pracovních míst“, uvažuje nahlas energický muž, který je velkým zastáncem podnikání zohledňujícího sociální aspekty a přínos pro lokální společnost. „Poslední dobou u nás pouze prodáváme to, co se vyrobí někde na druhém konci světa. Ale opravdový přínos má pro nás jen to, co se zde vyrobí, opracuje, vyřeže a obrousí“, říká obrazně.

Text a foto: Danuta Chlupová


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.