16. 6. 2014

l. selský pivovárek z Kroměříže rozšiřuje svou klientelu

KROMĚŘÍŽ - “Podívejte se na tu černou krásu. Svrchně kvašený, irský, hořký stout.“ – Takto láká Tomáš Váňa čtenáře Facebooku k ochutnání piva z l. selského pivovárku v Kroměříži. Dvanáctistupňové černé pivo s nevtíravou hořkostí, jemným řízem a krémovou hnědou pěnou se objevilo na trhu nedávno a má název Krok do tmy.

Počátkem září 2013 v 1. selském pivovárku s roční kapacitou 1 000 hektolitrů uvařili první várku. Dnes se již blíží ke stovce. Začínali s dvanáctistupňovým Sedlákem a jedenáctistupňovým Sedláčkem a k nim postupně přibyli další: americký jantarový McHugo, vídeňský ležák C. & K, pšeničné pivo Maryška,  bavorský březňák Alleš Gute  a nyní irský stout Krok do tmy. „Každý druh vaříme zcela odlišným způsobem. Jiné teploty, jiné prodlevy, jiné doby kvašení na spilce, jiná doba zrání ve sklepě,“ uvedl majitel pivovárku a sládek Tomáš Váňa. Vlastně si tak splnil dlouholetý sen. Pochází ze zemědělství a s ním je vaření piva nerozlučně spjato zejména dvěma surovinami: sladem z ječmene a chmelem.

Moderní a originální budova pivovárku podle architektonického návrhu studia Ellement vyrostla přímo v zemědělském areálu na okraji města Kroměříže. Nejednalo se přitom o levnou investici. Pomohly však finanční prostředky na nákup technologického zařízení z Integrovaného operačního programu s pětiletou stanovenou dobou udržitelnosti. „Chtěli jsme skloubit vnější krásu a vnitřní účelnost. Vytvořili jsme architektonicky přitažlivý objekt pro návštěvníky a současně příjemné prostředí pro pracovníky,“ uvedl Tomáš Váňa. V týmu působí  Iva, Alena a Jiří. Delší dobu nemohli sehnat práci a našli uplatnění až v pivovárku. Jeho vedení získalo dotaci pro jejich finanční odměny na 21 měsíců z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Už nyní je zřejmé, že tento netradiční sociální podnik se v budoucnu uživí i bez dotací. „O naše výrobky je, aspoň zatím, stoupající zájem,“ potvrdil Tomáš Váňa. „Snažíme se, aby si kroměřížské pivo zákazníci zapamatovali nejen podle chuti, ale i podle vizáže. To je také důvod, proč láhve balíme do papírových sáčků. Sběratelé etiket nám tvrdí, že jsme údajně jediní na světě!“

http://www.selsky-pivovarek.cz/

Autor: Libuše Miarková, Moravská tisková agentura


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.