1. 9. 2014

Jiná konference s jinými lidmi o podnikání jinak

Krásná lehká moderní architektura - Národní technická knihovna v Praze 6, 2. 4. - 3. 4. 2014. Mířím do designově dokonalého Ballingova sálu. Mám pocit, že jsem se přenesla v prostoru i v čase. Jsem v Čechách? Před chvílí mě v tramvaji počastoval šedivě působící, pomačkaný, zamračený muž dloubancem do žeber a hrubě se na mne obořil. A tady? V předsálí postávají lidé všech věkových kategorií, barevní, usměvaví, krásní, oblečení v rozličných chic stylech, všichni se navzájem zdraví a zapřádají zanícené rozhovory. Na první pohled pracovně úspěšní a prosperující. Tři žonglující klauni - Cink, Cink, Cirk, odění do zářivé zelené, modré a oranžové předvádějí nevídané akrobatické kousky. Neprobíhá tu zdařilý happening? Neprobíhá.

Obecně prospěšná společnost P3 – People, Planet, Profit nezklamala a opět po dvou letech zorganizovala „jinak“ mezinárodní konferenci o sociálním podnikání – Podnikáme jinak. Vtip, zábava, humor podtržený svižnou vkusnou grafikou banerů, tiskovin v pro P3 typických výše uvedených barvách.

Termín sociální podnikání může leckomu znít pouze závažně až temně. Je přece spojené se sociálně vyloučenými skupinami – mentálně i duševně postiženými, trestanci, lidmi po výkonu trestu, jinými etniky, dlouhodobě nezaměstnanými, drogově závislými, seniory. A přesto, lze jej uchopit radostně.

Zmíněná konference je toho důkazem. Program nabitý skvělými českými i zahraničními příspěvky – přes filmy, přednášky po workshopy. Lze takové množství informací během dvou dnů vstřebat? Lze. Díky promyšlené programové skladbě a mimochodem i díky jídlu, které připravila, jak jinak než sociální firma - Mléčný bar Bílá vrána. Nebo je libo kávičku? „Sociální“ Fair&Bio pražírna nabízí hned několik druhů a k nim fair trade čokoládičky, bonbónky, tyčinky – oči přecházejí, sliny se sbíhají, nelze si vybrat.

Příjemným odlehčením jsou i stánky se škálou vkusných vtipných výrobků sociálních podniků.

P3 – People, Planet, Profit - osm dám a jeden muž, opentlení zelenomodrooranžovými šátky se pohybují na první pohled přirozeně a uvolněně. Bystrému oku však neunikne obdivuhodné pracovní nasazení a skvělá organizace šlapající jako švýcarské hodinky. Úžasný zážitek.

Odnáším si tašku plnou tiskovin a pozorností, včetně manuálu na založení sociálního podniku. Nechala jsem se strhnout nadšením pro věc a radosti z práce daleko přehlušující nemalé problémy, se kterými se sociální podnikatelé setkávají. Dělají totiž něco, co má hluboký smysl.

Autor: Vendula Kubín


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.