Co vše se povedlo v Hostětíně – příklad dobré praxe více environmentálních sociálních podniků v jednom
14. 1. 2016

Co vše se povedlo v Hostětíně – příklad dobré praxe více environmentálních sociálních podniků v jednom

Ekologický institut Veronica dlouhodobou spoluprací s obcí Hostětín v Bílých Karpatech nedaleko hranic se Slovenskem a vybudováním tamního vzdělávacího eko-centra demonstruje, jak lze přispívat k ochraně životního prostředí a zároveň podporovat udržitelný ekonomický a sociální rozvoj regionu.

Obec Hostětín se začátku devadesátých let potýkala se stavební uzávěrou z důvodu nově zřízené nádrže na pitnou vodu v oblasti. Řešením byla stavba ke své době unikátní kořenové (vegetační) čističky odpadních vod na východní Moravě. Jejím základem je umělý mokřad, který vypouští vodu stejně čistou jako konvenční čistírny. Do hostětínského potoka se tak vrátili raci a v obci bylo opět možné budovat, čímž se snížila tendence obyvatelstva stěhovat se jinam.

Na čističku navázala stavba obecní výtopny na biomasu (dřevní štěpku z okolních pil a lesů), na kterou je napojeno až 85 % domácností v obci. Ta se pyšní i efektivním moderním osvětlením, čímž došlo ke snížení spotřeby elektrické energie.

Potřeba toho však bylo mnohem více. Po ekonomické transformaci v devadesátých letech 20. století vzrostla v regionu (předtím závislém na zbrojní výrobě, obuvnictví a intenzivním hospodaření) nezaměstnanost a bylo nutno také pomýšlet na uplatnění místního obyvatelstva, aby nedocházelo k jeho nežádoucímu úbytku. Navázalo se tak na tradici pěstování pro bio diverzitu cenných starých odrůd ovocných stromů, zejména jabloní, a v Hostětíně byla založena komunitní moštárna. Pochází z ní již v celé republice oblíbený lahodný mošt a bylinné sirupy. Byla tak podpořena ochota místních starat se o sady a zároveň si vydělat prodejem jablek a bylin. Na počest úspěšného chodu moštárny se v Hostětíně každoročně v září pořádá Jablečná slavnost.

Samotná budova Centra Veronica umístěná naproti moštárně je první česká veřejná budova splňující standard pasivního domu a slouží jako ukázka různých postupů ekologického stavitelství. Bydlení si tam může vyzkoušet každý, centrum totiž provozuje příjemný eko-penzion. Pro praktické vzdělávání slouží přilehlý sad a zahrada v přírodním stylu, zřízena je tu hravá naučná stezka pro děti. Součástí prohlídky je i seznámení se s tradiční sušárnou ovoce, která byla z nedaleké sousední obce přestěhována a zrenovována.

Všechny hostětínské iniciativy spojují tři hlavní přínosy: ekonomické, sociální a environmentální. V kraji se rozjel trh s místními produkty, mění se spotřební vzorce, důraz se klade na spotřebu lokálních potravin a výrobků, šetří se peníze za energie a místní zdroje jsou efektivněji využívány. Navíc dochází k vytváření udržitelných pracovních míst. Občané jsou vtahováni do dění, participují a v regionu neubývá obyvatel. To vše přispívá k šetrnosti k biodiverzitě a klimatu a vůbec celkové ochraně ovzduší, půdy i vody.

Hostětín není jen jedním příkladem dobré praxe, ale mnoha. Projekty tam vznikaly z místních potřeb ve spolupráci s odborníky a záměrně tak, aby byly opakovatelné. Jejich realizace je tedy možná i na dalších místech Česka.

MPSV nyní přichází s novým konceptem podpory – právě podobným typům environmentálně sociálních podniků (založených na principu ochrany životního prostředí a ekonomické lokalizace), i mnohem skromnějším a menším. Hostětín však může sloužit jako inspirace pro ostatní části ČR, od jara 2016 totiž budou moci iniciativní jednici i organizace žádat prostřednictvím Místních akčních skupin (MAS) v nových výzvách podpory sociální ekonomiky na rozvoj nejen integračních sociálních podniků (zaměstnávajících znevýhodněné osoby na trhu práce), ale právě environmentálních sociálních podniků – malých „Hostětínů“.

 

 Autorka: Markéta Vinkelhoferová

Tvorba článku je financována z projektu MPSV Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo: CZ.1.04/3.1.00/04.00011.

 

 

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.