18. 12. 2015

Vydali jsme se do Olomouce za sociální firmou ERGONES

„Máme i podporu v médiích, věnují nám prostor a zajímají se,“ říká Mgr. Petr Zavadil, ředitel Tyflocentra Olomouc o.p.s. a současně sociální firmy Ergones, které fungují pod jedním identifikačním číslem. Zřizovatelem sociální firmy Ergones je TyfloCentrum Olomouc o.p.s. V září například vyšel článek v Olomouckém deníku o nových keramických miskách. „Vyrobili jsme jich přes sedm set. V sobotu 10. října v centru Olomouce při akci Den pro lidi bez domova se do nich nalévala polévka, ale samozřejmě využití tyto misky mají široké,“ dodává pan ředitel Zavadil. 

Heslem je „Nevidíme, ale naše práce je vidět.“

Zisk sociální firmy Ergones je zcela využit na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením a na podporu sociálních služeb pro zrakově postižené. Firma zaměstnává téměř 85 % osob se zdravotním postižením.
Keramická dílna je jen jednou z oblastí nabízených služeb sociální firmy Ergones olomouckého TyfloCentra.
Z dalších oblastí se zmíníme o výuce cizích jazyků, která je prováděna jak prezenčně, tak i prostřednictvím internetu přes komunikátor Skype, který je ideální nejen pro časově vytížené, ale zejména pro ty klienty, kteří z důvodu nepohyblivosti či jiného zdravotního znevýhodnění nebo komplikovanosti dopravy nemohou docházet na místo výuky. Ze tří pracovnic je jedna zcela nevidomá.
Právě skypová formu výuky je hojně vyyužívaná osobami se zdravotním postižením a i žákem nezřídka bývá zrakově postižený.

Nesmíme zapomenout na oblast úklidových prací včetně služby hodinového manžela a přepravy osob se zdravotním postižením, které se těší velkému zájmu, podobně jako potisk propagačních předmětů.
V Olomouc se také můžete setkat se speciálním „taxíkem” Tyflocar, který za zvýhodněnou cenu vozí osoby nad 55 let a lidi s jakýmkoli postižením. “

Hojně jsou využívány sociální sítě, prezentace a množství informací kromě webových stránek na facebooku je samozřejmostí. Jak se vyrábí keramika nevidomými či osobami zdravotně postiženými najdeme na youtube (zpracováno Olomouckou televizí ZZIP). Výrobky si můžeme zakoupit z pohodlí domova na přehledném e-shopu.
Firma se řídí heslem „Ke každému zákazníkovi přistupujeme individuálně,“ proto nabízí rychlý telefonní kontakt. Že tomu tak je, jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži.

Jste zrakově postižený a potřebujete kompenzační pomůcku? Lupu, počítač, telefon, braillský řádek…? Potřebute při výběru poradit? Pak jste správně v oblasti služeb Kompenzačních pomůcek, kde jsou schopni (a ochotni) Vám pomoci se správným výběrem pomůcky a jejího použití. Na webu najdeme i přehledných „7 kroků, jak postupovat při žádosti o příspěvek na kompenzační pomůcku“ a další potřebné informace. Zejména je dokonale popsané, kdo a na jaké pomůcky má nárok.

Pan Jiří Hladiš je zrakově postiženým technikem prodeje, který má na starosti kompenzační pomůcky (telefony, počítače, braillský řádek, sw aplikace). Pana Hladišovi jsem položila pár otázek, na které nám rychle (jak jinak) a s ochotou odpověděl:

Vyvíjíte vy sami kompenzační pomůcky?
Kompenzační pomůcky nevyvíjíme, ale běžné přístroje konfigurujeme tak, aby se z nich kompenzační pomůcky staly, to se týká mobilních telefonů a počítačů. Kamerové lupy nakupujeme od našich dodavatelů.

Nakupují Vaši klienti u Vás více osobně nebo přes e-shop?
Nakupuje se více u nás, klienti si potřebují před nákupem pomůcku vyzkoušet, zdali jim bude vyhovovat. Ale i přes e-shop si pomůcky objednávají, nejčastěji kamerové lupy.

Od kterého data se zabýváte prodejem kompenzačních pomůcek?
Prodejem kompenzačních pomůcek se zabýváme od roku 2012.

Které elektronické kompenzační pomůcky se nejvíce prodávají?
Nejvíce se prodávají kamerové lupy a mobilní telefony.

Mohl byste našim čtenářů víc přiblížit braillský řádek a sw aplikace?
Braillský řádek je výstupní zařízení, které převádí informace z počítače, či mobilního telefonu do Braillova písma. Braillský řádek nebo též hmatový displej používají nevidomí za pomoci hmatu, jedná se nejčastěji o 8bodovou variantu.
Speciální software umožní nevidomým a slabozrakým používat počítač, či mobilní telefon. Tyto aplikace slouží buď ke zvětšení obrazovky, nebo fungují jako odečítač, který říká umělým hlasem co se děje na obrazovce. Nevidomí ovládají počítač za pomoci klávesnice, či track padu, slabozrací mohou použít myš. Mobilní telefony s dotykovým displejem se ovládají za pomoci speciálních gest.

Chystáte nějaké další novinky?
Uvádíme na trh novou kamerovou lupu, která má pětipalcový displej, ostřejší obraz, moderní design, ale cena je stejná, jako u staršího modelu.

…a ještě dodám, že pan Jirka miluje procházky se svým čtyřnohým přítelem Láfou.

 

Autorka: Martina Haverová

 

Tvorba článku je financována z projektu MPSV Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo: CZ.1.04/3.1.00/04.00011.

 

 

 


.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.