15. 12. 2015

Aktivně životem o.p.s. aneb společně najdeme cestu

Nezisková organizace Aktivně životem, o.p.s. má tolik aktivit, že jen vyjmenovat je by zabralo spoustu prostoru. Organizace vznikla v červenci 2011, sídlo má ve Zlíně. 

Své poslání tato nezisková organizace vidí mimo jiné v podpoře služeb pro děti, mládež, ale podporuje i dospělé osoby znevýhodněné na trhu práce nebo jinak sociálně vyloučené. Chce přispívat k rozvoji jejich osobnosti a zdravého sebevědomí. Samozřejmě pracuje se širokým spektrem dětí a mládeže, napomáhá tím jejich integraci. Jejím cílem je i navazování sociálního partnerství a mezinárodní spolupráce.

Ředitelkou této neziskové orgaizace je paní Mgr. Věra Stojarová, která se se mnou ochotně podělila o jejich zkušenosti:

Co Vás vedlo k založení Vašeho neziskového subjektu v roce 2011?
Motivace byla široká, mimo jiné jsme chtěli poskytovat obecně prospěšné služby v oblasti vzdělání, kultury, školství, podpory a ochrany mládeže, tělovýchovy a sportu, zvláště pak předškolní výchovy dětí včetně organizování souvisejících zájmových aktivit.

Proč jste zvolili formu o.p.s?
Protože se nám tato forma jevila jako nejpřirozenější a nejúčelnější pro aktivity, které jsme plánovali.

Mohla byste přiblížit některé vaše činnosti, na které jste hrdí?
Máme široký předmět činností i doplňkových služeb. Na našem webu a facebooku najdete různé aktivity. Dočtete se o Dýňobraní, Interaktivní výstavě svět stavebnic, Vinobraní, Moravia talentu a mnoha dalších. Hrdá jsem zejména na interaktivní výstavu her a hlavolamů, stavebnic, puzzle, protože nejsou příliš obvyklé. Talentová soutěž talentované děti posouvá zejména v jejich zdravém a oprávněném sebevědomí a to nám dělá velkou radost.
Akce typu Dýňobraní také nejsou příliš ve Zlíně obvyklé a jsme rádi, že přinášíme rodinám s dětmi i takové netradiční akce.

Letošní Dýňobraní se tento rok koná už potřetí, tentokrát poprvé v krásném zlínském parku Komenského. Pro rodiny s dětmi je připravena naučná stezka s podzimními úkoly, dlabání halloweenských dýní, výroba papírových draků a musíme zmínit i dílničky s tvořením z přírodních materiálů. Ochutnává se sezónní ovoce, zelenina, čerstvý jablečný mošt a jiné dobroty, zejména od regionálních producentů.

A vstupné? Jablíčko, které se použije do jablečné spirály, která se společně tvoří a u které se pobaví děti, ale i ti starší.

Spolupracujete mimojiné s Městským divadlem ve Zlíně. Můžete tuto spolupráci krátce přiblížit?
V Městském divadle Zlín zajišťujeme hlídání dětí pro rodiče, kteří chtějí chodit do divadla, a tím jim pomáháme opět kulturně žít. Tento nápad vznikl v mé diplomové práci a jsem pyšná, že jsem tento projekt mohla zrealizovat a ke spokojenosti všech stran v této aktivitě pokračujeme i v nové sezóně.

Vaším sídlem je krajské městě Zlín, které Vás podporuje.
Pár let trvalo, než jsme získali jako úplně nová neziskovka důvěru, ale nyní již město ví, že realizujeme kvalitní akce a podpora ze strany města je čím dá lepší a jsme za ni rádi.

Děkujeme za rozhovor

 

Autorka: Martina Haverová

 

Tvorba článku je financována z projektu MPSV Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo: CZ.1.04/3.1.00/04.00011.

 

 

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.