18. 10. 2015

Družstvo TEXman - invence v tradičním textilním odvětví regionu Liberec

TEXman – výrobní družstvo vyvinulo unikátní a přitom jednoduchý způsob šití velice kvalitních lůžkovin. Díky jejich způsobu zpracování, jsou výrobky funkční a zároveň se snadno udržují. 

Svoji existenci družstvo TEXman datuje od roku 2013, ale cesta k úspěchu nebyla snadná. Zakladatelé pan Radko Dražil a paní ing. Lenka Svačinová připravovali projekt rok. Pan Dražil měl zkušenosti z rodinné textilní firmy a paní Svačinová pracovala ve školství, v posledních letech na speciální škole, takže měla zkušenosti i se zdravotně postiženými žáky.

V roce 2012 se oba zakladatelé zapojili do již probíhajícího projektu Liberecké technické univerzity „Sociální podnikání - šance pro třetí tisíciletí“ v rámci snahy získat zkušenosti pro přípravu vlastního projektu. Ty praktické díky návštěvám již fungujících sociálních podniků získali. Další účinnou pomoc poskytl svými konzultacemi ing. Karel Rychtář, ředitel odboru Výrobních družstev invalidů ze Svazu českých a moravských výrobních družstev, který mimo jiné pomohl i s volbou právní formy podnikání.

První sepsaný projekt nebyl na MPSV přijat, druhý „Textilní manufaktura – návrat k textilním tradicím na Liberecku“ úspěšný byl a získal tedy podporu z Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost, s datem zahájení listopad 2013. První překážkou se stalo místo podnikání, zamýšlené prostory nebylo možné použít, takže se začalo šít v provizorních podmínkách. Během relativně krátké doby byl však problém vyřešen díky pomoci a velkorysosti pana Urbana, majitele stavební firmy z Liberce, který jeden za svých objektů upravil pro potřeby sociálního podniku. Vznikly tak dvě velké dílny (stříhárna a šicí dílna), dvě kanceláře (zasedací a školící místnost a obchodní oddělení) a zázemí pro zaměstnance (jídelna s kuchyňkou, šatny a sociální zařízení), zahradu využívají zaměstnanci k odpočinku. V době trvání projektu se další větší potíže nevyskytly, díky němu získalo smysluplné zaměstnání dvanáct lidí ze sociálně znevýhodněných skupin, ukončen byl k 30. 6. 2015.

Přechod na vlastní finanční zdroje pan Dražil a paní Svačinová připravovali pečlivě, ale podmínky přežití jsou samozřejmě podstatně tvrdší. Paradoxně je svízelné získat kvalifikované pracovníky, kteří umějí šít dobře. V posledních desetiletích úroveň oboru krejčí, krejčová či švadlena zaznamenala značný úpadek. Zájemců o vyučení je málo, absolventů ještě míň a jejich dovednosti jsou nevalné. I z tohoto důvodu nabídlo družstvo TEXman spolupráci v podobě půlroční praxe (minimálně) pro čerstvé majitele výučních listů Krajskému úřadu v Liberci, který se snaží nepříznivý stav v tomto oboru vylepšit.

V manufaktuře nyní pracuje třináct zaměstnanců, více než polovina z nich jsou osoby se zdravotním znevýhodněním. Další pracovníci jsou znevýhodněni sociálně, většina z nich byla dlouhodobě vedena v evidenci úřadu práce. Pocházejí nejen z Liberce, ale i z Frýdlantského výběžku, kde je nezaměstnanost vysoká. Zaměstnanci se hlásí sami na inzerát uveřejněný úřadem práce nebo družstvo využívá sociální služby podporovaného zaměstnávání agentury Rytmus Liberec, o.p.s., se kterou spolupracuje od začátku přípravy celého projektu. TEXman má devět chráněných pracovních míst a od ledna 2016 by se chtěla firma stát poskytovatelem náhradního plnění (pro hotely, domovy seniorů, lázně).

Vlastní výrobní činností se družstvo snaží navázat na tradici textilní výroby v regionu. Sortiment tvoří hlavně polštáře, přikrývky a pak doplňkové zboží (povlečení, prostěradla, matracové chrániče). Konkurenci z Asie čelí TEXman vysokou kvalitou provedení i používaných materiálů. Přikrývky opravdu fungují a polštáře drží tvar a snadno se udržují. Nyní nabízí výrobky rozdělené do čtyř kategorií určené pro ubytovací zařízení v sociálních službách a zdravotnická zařízení, pro hotely a ubytovací zařízení, dětský sortiment, nakoupit bude brzy možné i v e-shopu .

Zdá se, že manufaktura TEXman své místo na trhu našla. Vedení firmy je v úzkém kontaktu se zákazníky a reaguje na jejich skutečné potřeby. Vznikají tak prototypy nových výrobků, které se testují v reálných podmínkách. Takto vznikl např. vak pro převoz pacientů na nemocničních vozících a křeslech, využitelný i v domovech pro seniory. Věnují se i vývoji různých typů polohovacích pomůcek, které mají široké uplatnění v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb.

Tvorba článku je financována z projektu MPSV Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo: CZ.1.04/3.1.00/04.00011.

 

Autorka: Vendula Kubín

 

 

 

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.