Káva, která nejen chutná, ale i pomáhá
9. 2. 2016

Káva, která nejen chutná, ale i pomáhá

S láskou a péčí se již druhým rokem praží káva v Drahonicích nedaleko Písku. Václav Prokop je ředitelem Pražírny Drahonice a zároveň zakladatelem a jednatelem sociálního podniku A MANO s.r.o., pod který pražírna spadá. S manželkou a dvěma dětmi bydlí právě v jihočeských Drahonicích. „Se sociálním podnikáním mám bohaté zkušenosti díky naší dílně, při jejímž zakládání i následném provozu a rozvoji jsme se inspirovali dobrými příklady z našeho okolí i ze zahraničí. Od roku 2010 působím vedle společnosti A MANO také v neziskové organizaci Centrum MARTIN o.p.s., která rovněž pomáhá sociálně znevýhodněným lidem při integraci na trh práce,“ říká na úvod našeho rozhovoru Václav Prokop.

Kdy začala pražírna fungovat a co všechno předcházelo jejímu otevření?
Pražírna je v provozu od poloviny roku 2014. Popsat všechny dílčí kroky, které předcházely otevření, by vyšlo na pěkných pár stránek. Zjednodušeně se dá říct, že přišel nápad, pak se objevila možnost podat žádost v rámci výzvy ESF. Museli jsme podnik promyslet a dobře zpracovat žádost a podnikatelský záměr. To se nám naštěstí podařilo. Následně bylo nutné uvést projekt v život, tzn. upravit prostory, vybavit je potřebným zařízením, nakoupit suroviny, přijmout a zaškolit pracovníky, doladit technologie a hledat odběratele, realizovat podporu odbytu ve formě nejrůznějších kampaní atd.

Pražírna spadá pod sociální podnik A MANO. Jaká je mezi nimi provázanost?
A MANO s.r.o. je organizace, která vznikla v roce 2010 jako integrační sociální podnik, začínali jsme s malou (tehdy tzv. „chráněnou“) dílnou na výrobu keramiky a dárkových předmětů v Praze 3. Dílna se od vzniku značně rozrostla a napadlo nás, že by bylo dobré otevřít nový provoz mimo Prahu, který by produkoval sortiment, jenž by ten stávající vhodně doplňoval, tak vznikl nápad otevřít pražírnu kávy. Pražírna Drahonice je tedy jakási „divize“ A MANO s.r.o., která je také budována od počátku na principech sociálního podnikání.

Proč jste se rozhodli otevřít pražírnu zrovna v Drahonicích?
Na Drahonice máme osobní vazbu, je to místo, odkud pocházím a kde s naší rodinou žijeme. Máme tu vhodné zázemí a poměrně dobře známe okolí. Drahonice jsou malá obec, která je dobře umístěná v rámci Jihočeského kraje, je to nedaleko Strakonic, Vodňan i Písku.

Měli jste s výrobou kávy zkušenosti?
S manželkou máme kávu rádi a o její přípravu i o pražení jsme se již dříve zajímali. Byli jsme na exkurzi v několika provozech a napadlo nás, že by pražení kávy mohlo být vhodným oborem činnosti pro cílovou skupinu pracovníků, na kterou se zaměřujeme. Navíc káva, čaje a další sortiment představuje vhodné doplnění stávající keramické výroby. Od doby vzniku pražírny jsme prošli řadou odborných školení zaměřených jak na samotné pražení a uchovávání kávy, tak i na přípravu nejrůznějších kávových nápojů.

Je pražení kávy technologicky náročné?
Samotná technologie až tak složitá není, pražení je spíše náročné na přesnost, tzn. je velmi důležité dohlédnout na to, aby se káva buď nespálila, nebo naopak nedopražila. Také je třeba kávová zrna před pražením správně uchovávat v příznivých podmínkách, aby se nepoškodila vlhkostí apod. Upraženou kávu je nutné co nejdříve vhodně zabalit, aby káva nepřišla o své vlastnosti, zejména o aroma. Základním vybavením je pochopitelně kvalitní pražička, dále bylo nutné pořídit vzduchotechniku, vybavení skladu, přístroje na balení, nádoby a řadu dalšího drobného vybavení.

Na jakou cílovou skupinu je projekt zaměřen?
Společnost A MANO a tedy i pražírna zaměstnává hlavně pracovníky s mentálním a kombinovaným postižením, ale máme i další zaměstnance z řad OZP s jiným druhem zdravotního postižení.

Kolik lidí v pražírně pracuje a co je jejich náplní práce?
V pražírně nyní pracuje 15 zaměstnanců se zdravotním postižením spolu se 2 asistentkami. Náplní práce je příprava surovin (např. čištění a krájení ovoce, vážení a míchání surovin), příprava těsta na pečení nebo vykrajování sušenek a finální kompletační a expediční práce (např. balení do sáčků a jejich zavařování, stáčení lahví, aplikace etiket, kompletace do krabic).

Jak pobíhalo zaškolování zaměstnanců?
Zaškolování zaměstnanců probíhá spíše kontinuálně, jelikož je potřeba pro každou novou činnost provádět individuální zaškolení zvlášť. Stejně tak je potřeba pravidelně ověřovat, jestli si klienti pamatují správně i již zavedené postupy.

Vyrábíte nejen kávu, ale i další pochutiny. Co všechno máte v nabídce?
Vedle zajímavé nabídky vždy čerstvě upražené kávy připravujeme sušené ovocné čaje, ovocné a bylinné sirupy, pečený čaj a sušené ovoce. Nejvíce prodáme samozřejmě kávy, konkrétně vlastní směsi, která nese název Café Martin Gold Blend.

Daří se nacházet odběratele?
Máme několik významných odběratelů kávy i dalšího sortimentu jednak z řad kaváren a restaurací, ale i z korporátního světa a stále aktivně objíždíme a oslovujeme další. Naše výrobky nabízíme prostřednictvím e-shopu, kamenných obchodů i příležitostných stánků a prodejních výstav, větším odběratelům nabízíme i bezplatné zapůjčení kávovarů a s tím spojený servis. Naštěstí zákazníků nám zatím stále přibývá. Vzhledem k nadpolovičnímu podílu osob se zdravotním postižením v organizaci můžeme našim obchodním partnerům z řad firem poskytovat náhradní plnění, což je pro některé z nich velmi zajímavé.

K pražírně jste otevřeli i obchod. Kde se nachází a co všechno je zde k dostání?
Obchod jsme otevřeli přímo v prostorách pražírny, takže zákazníci mohou vidět přímo proces pražení. Další menší obchůdek máme v Praze v Koněvově ulici 162 na Žižkově. Ale naše káva je k dostání díky doplňkovému prodeji v tréninkových kavárnách naší partnerské organizace Centrum MARTIN o.p.s., které se jmenují Café MARTIN a jsou také v Praze, jedna u Karlínského a druhá u Olšanského náměstí.

Využili jste evropských dotací. Bylo náročné dotaci získat? Potýkali jste se s nějakými překážkami?
Vždy je poměrně náročné nějakou dotaci získat, nicméně naše organizace naštěstí měla již s podáváním žádostí i s úspěšnou realizací projektů podpořených z ESF zkušenost. V tomto případě si myslím, že jsme hodnotitele přesvědčili smysluplným, dobře propracovaným a hlavně realizovatelným podnikatelským záměrem, který se nám v praxi daří naplňovat. Překážky samozřejmě vznikly zejména po začátku realizace projektu, kdy jsme zjistili, že některé věci zkrátka nefungují zcela tak, jak jsme si to při přípravě žádosti představovali, nicméně se naštěstí jednalo spíše o drobnosti, které neměly zásadnější dopad na fungování pražírny.

Jaké jsou další plány do budoucna?
Momentálně plánujeme rozšíření sortimentu pražírny, konkrétně chceme zahájit výrobu ovocných, bylinných a kávových likérů. Nově také chceme nabídnout zákazníkům dorty, sušenky a další jemné pečivo. Toto rozšíření bude samozřejmě znamenat vytvoření nových chráněných pracovních míst, ale i hledání nových zákazníků.

 

Autorka: Lenka Malá

Tvorba článku je financována z projektu MPSV Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo: CZ.1.04/3.1.00/04.00011.

 

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.