15. 12. 2015

Vysoké školy mají důležitou roli

Témata spojená se sociální ekonomikou se již objevují na některých vysokých školách. Takovým příkladem je Vysoká škola sociálně správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. Ředitel ICV Ing. Vojtěch Beck patří k propagátorům sociálního podnikání a je přesvědčen, že právě vysoké školy mají nezastupitelnou úlohu v jeho prosazování a šíření obecného povědomí o něm.  

Jaké obory jsou vyučovány na vaší škole?

Nejdřív pár slov o historii a struktuře naší instituce. Jsme obecně prospěšnou společností založenou v roce 1999 jako Institut celoživotního vzdělávání Havířov. Do roku 2007 Institut působil především v oblasti celoživotního vzdělávání technických, úřednických a manažerských profesí. V roce 2007 se mu podařilo získat akreditaci na soukromou vysokou školu a byla založena Vysoká škola sociálně-správní. Zatím realizuje pouze bakalářská studia. Doposud to byly dva studijní programy: veřejná ekonomika a správa a dále management v sociální sféře. V loňském roce jsme získali akreditaci na třetí bakalářský obor – sociální práce. V současné době se naše instituce dělí na dvě části – vysokou školu a Institut celoživotního vzdělávání.

Sociální práce má blízko k sociálnímu podnikání. Věnujete se i této problematice?

Určitě. Já osobně zde působím v určité dvojroli. Jednak jsem ředitelem ICV a jednak učím na naší vysoké škole předměty jako je např. ekonomika veřejného sektoru, které nějakým způsobem souvisí s oblastí sociální ekonomiky. V rámci výuky tohoto předmětu zařazujeme i přednášky zaměřené na oblast sociálního podnikání. Náš nejnovější studijní obor – sociální práce – má samozřejmě nejblíž k této oblasti. Jeho budoucí absolventi se budou pohybovat v sociální sféře a nelze vyloučit, že někteří z nich najdou uplatnění v sociálních podnicích.

Vaše škola se stala jedním z členů Klastru sociálních inovací a podniků SINEC. Co vás k tomu vedlo?

Na valné hromadě klastru v loňském roce jsme byli oslovení s tím, že jsme vzdělávací institucí, která má svým zaměřením velmi blízko k sociální oblasti. I mně osobně je velmi blízká oblast sociálního podnikání, jelikož ještě předtím, než jsem začal profesně působit na této škole, profesně jsem se setkával se sociálním podnikáním. Pracoval jsem na velkém projektu, který byl zaměřený na oblast podpory vzniku sociálních podniků pod správou Svazu českých a moravských výrobních družstev. To byly průkopnické začátky sociálního podnikání v letech 2005–2008. Chceme nabídnout klastru, že se budeme snažit v rámci ICV vytvářet vzdělávací programy pro sociální podnikatele. Myslím si, že nadšení pro sociální podnik je jedna věc, ale bez základních znalostí, jak funguje ekonomika, podnik, firemní finance je těžké ho řídit. Kromě toho v rámci vysoké školy vypisujeme také témata bakalářských prací, která se týkají sociálního podnikání. Máme už absolventy, kteří úspěšně obhájili práce z této oblasti. I tímto způsobem se snažíme dostat tuto problematiku do povědomí studentů. Další možností spolupráce s klastrem je společné zapojení do evropských projektů. Nabízíme zázemí naší vysoké školy, jak personální, tak metodické i publikační pro rozvoj klastru a jeho jednotlivých členů – sociálních podniků. Jsem velmi rád, že tento klastr vznikl v Moravskoslezském kraji. Myslím si, že je velmi dobrou platformou, kde se setkávají lidé z různých institucí, jež mají co říci k tomuto tématu. Bez spolupráce a výměny zkušeností to nejde.

Z toho, co jste řekl, vyplývá, že role vysokých škol v rozvoji sociálního podnikání je poměrně důležitá?

Ano. Sféra sociálního podnikání by neměla zahrnovat pouze podnikatele, ale také subjekty, jež přímo nepodnikají, ale které propagují a podporují myšlenku sociálního podnikání. Vysoké školy tady mají poměrně nezastupitelnou roli, protože pracují s tou vzdělanější částí populace, s budoucími manažery, úředníky. Ti by měli mít povědomí o tom, že něco jako sociální podnikání existuje, a o jeho přínosech pro společnost.

 

Tvorba článku je financována z projektu MPSV Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo: CZ.1.04/3.1.00/04.00011.

 

Text a foto: Danuta Chlupová

 

 

 

 

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.