Televil Kringwinkel - Příklad dobré praxe z Belgie
30. 7. 2018

Televil Kringwinkel - Příklad dobré praxe z Belgie

Studijní návštěva proběhla v rámci mezinárodního setkání evropské sítě Social Economy Thematic Network.

Televil je sociální podnik, který působí v brabantské části Flander a zabývá se cirkulární ekonomikou. Návštěvu zorganizovala v březnu 2018 mezinárodní evropská síť Social Economy Thematic Network, jejímž je Česká republika členem, v rámci setkání na téma cirkulární ekonomiky a sociálního podnikání.

Televil provozuje tzv. re-use centum, které sbírá od lidí zdarma věci z domácnosti a oblečení, které už nepotřebují, třídí je a prodává v několika obchodech za nízkou cenu lidem, kteří většinou nemají peníze na koupi nového zboží. Část těchto odložených věcí také opravují. Hlavním cílem organizace je zaměstnávání znevýhodněných osob, tzv. social employment. Zapojuje se také do různých komunitních aktivit – pořádají se u nich různé kulturní akce, dlouhodobě podporuje místní skauty apod. Většina zákazníků jsou lidé s nízkými příjmy, kteří k nim chodí nakupovat kvůli nízkým cenám.

Největší z těchto obchodů, který se jmenuje Televil, jsem navštívila osobně. Sídlí ve velké jednopatrové moderní budově v blízkosti Bruselu. Vpředu je rozlehlý secondhandový obchod a vzadu jsou třídící dílny, školicí místnost a kanceláře. Před vchodem je poměrně velké parkoviště. Obchod i dílny působí profesionálním dojmem a vše je velmi dobře zorganizované. Televil zpracuje obrovské množství věcí, které jim lidé přinesou – v roce 2017 to bylo 10 milionů kilogramů. Mají 110 zaměstnanců a 20 nákladních aut. 95% zboží, které od lidí dostanou, recyklují, a pouze 5% tvoří nerecyklovatelný odpad. Podle statistik prodají 80% zboží do dvou dní a to, co neprodají do dvou tří měsíců, vyřazují.

Předměty projdou nejprve skladem, kde jsou ve vysokých regálech vyrovnané bedny s označením zdroje, odkud k nim přišly. Poté jsou bedny převážené do dílen, kde se na vstupu třídí. Velké předměty jako nábytek, kola nebo elektronika jdou přímo do speciálních dílen, kde se opravují. Drobnější předměty se vykládají na běžící pás, kde je zaměstnanci třídí do beden. Zvlášť ukládají knihy, obrazy, šperky, sklenice, talíře, vázy, oblečení, ubrusy, hračky apod. Hned na vstupu také dávají stranou vánoční a velikonoční předměty, které prodávají v době jejich sezóny. V posledních několika letech se zaměřují na určitá témata a hned na vstupu odkládají do beden například indické sošky, obrazy nebo hračky s Disney obrázky a pořádají pak tematické prodejní akce.

Tyto bedny jdou dále do speciálních oddělení, kde jsou zaměstnanci vyškolení v jejich třídění a naceňování. Část věcí perou podle potřeby v pračkách nebo myjí v myčkách. Takto zpracované zboží jde dále do obchodu. Větší předměty se převážejí do vyčleněných prostor, kde se opravují. Jsou tam např. uličky pro kola, pračky, televize a videa, myčky nádobí nebo mikrovlnky. Každý předmět se prohlédne, otestuje, vyčistí a opraví. U praček vyčistí filtr, vyzkouší, zda funguje a opraví, co se dá, poté projde testem a je označena kódem. Kód slouží ke sledování pračky při záruce, která je roční, a při případném vrácení zboží.

Nic není tak ideální, jak to na pohled vypadá, a to platí i pro Televil. V poslední době mají potíže se sháněním zaměstnanců, protože ve Flandrech je nízká nezaměstnanost. Dříve dokázali slušně vydělat na sběratelských kouscích, ale v dnešní době se k nim už skoro nedostanou, protože si je lidé prodávají sami přes internet. Bojují také s konkurencí komerčních firem, které rozmisťují kontejnery na oblečení a obcím za to platí peníze, což si Televil nemůže finančně dovolit.

Televil je součástí rozsáhlé vlámské sítě Kringwinkel. Secondhandové obchody Kringwinkel zná ve Flandrech skoro každý a mají velmi dobrou reputaci. Jsou sdruženy do sítě COMOSI, která je propojuje, zastřešuje a metodicky i odborně jim pomáhá. V síti je sdruženo 29 re-use center a 141 obchodů s ročním obratem 51 milionů eur, 5.8 miliony zákazníků a 73.000 tunami vytříděného zboží. Společně zaměstnávají 5.426 zaměstnanců, přičemž 80% jich je znevýhodněných. Co se týče struktury jejich výnosů, 44% tvoří tržby z prodeje zboží, 42% jsou příspěvky na zaměstnávání, 13% tržby z prodeje služeb a 1% environmentální dotace.
Obchody Kringwinkel mají ve Flandrech dlouhou tradici a vybudovaly si za ta léta zvláštní postavení. S nástupem cirkulární ekonomiky a re-use center je čeká další rozvoj.

 

 

Autorka: Petra Francová
Foto zdroj: https://www.dekringwinkel.be

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.