Bílá vrána a Tichá kavárna: společně to jde lépe
13. 8. 2018

Bílá vrána a Tichá kavárna: společně to jde lépe

Již čtyři roky úspěšně spolupracují na cateringových zakázkách kavárna Bílá vrána a Tichá kavárna. V našich končinách to zatím není zcela obvyklé, proto jsme oslovili zástupce obou organizací a zjišťovali jsme, jak taková spolupráce začala, jak funguje a v čem přináší oběma podnikům výhody.



Zoran Dukić pracuje jako fundraiser pro POHODA o.p.s., která je zřizovatelem kavárny Bílá vrána. V kavárně se věnuje získávání cateringových zakázek a komunikaci s klientem. A když je potřeba, zaskočí i jako obsluha.


Leoš Mačák je statutární zástupce organizace Tichý svět – chráněná pracoviště o.p.s. Má na starosti dohled nad chodem provozů Tiché kavárny, Tiché cukrárny, Tichých zpráv a nad kurzy znakového jazyka.


 

Představte, prosím, krátce vaše podniky.

Z.D.: Kavárna Bílá vrána byla založena 2011 pod názvem Mléčný bar Bílá vrána. Trvale zaměstnáváme lidi s mentálním a kombinovaným postižením. Nikdy jsme se nesnažili o to, stát se tréninkovou kavárnou. Kolegyně a kolegové s postižením se dlouhodobě věnují své práci, někteří od založení kavárny, a když je uvidíte při práci, tak musíte říct, že jsou to naprostí profesionálové. Jak v kavárně, tak i v cateringu. Kromě kavárny a cateringu se zabýváme i pronájmem školící místnosti.

L.M.: Na jaře roku 2011 vznikl ve spolupráci organizací Tichý svět a Tichý svět – chráněná pracoviště projekt Tiché kavárny, první pražské kavárny s neslyšící obsluhou. Dne 11. listopadu 2011 byla Tichá kavárna slavnostně otevřena. Ke kavárně se časem připojil i provoz Tiché cukrárny. Tím byla zajištěna jak výroba, tak distribuce dobrot nejen do kavárny.

Spolupráce dvou neziskovek na zakázkách zatím v ČR není úplně běžná věc. Kdy spolupráce začala a čí to byl nápad?

L.M.: Spolupráce začala před pár lety. S neziskovou kavárnou Bílá Vrána jsme se společně potkali na NGO marketu, kde každá z organizací provozovala svůj bar. Navzájem jsme si porovnali naše produkty a zjistili, že bychom mohli spolupracovat. Každý náš provoz se zaměřuje na něco jiného a společně se tím pádem doplňujeme. Zároveň si při nedostatku kapacit doporučujeme zakázky.

Z.D.: Jelikož dění v tom našem rybníčku sleduji, věděl jsem, že Tichá kavárna otevřela cukrárnu. Vím, že má i šikovné zaměstnance. Právě jsme potřebovali zajistit akci pro Vodafone a kvůli nadbytku akcí, což je trvalý stav, byl nedostatek personálu. V Tiché v tu chvíli měli stejný problém, ale Leoš Mačák mi nabídl „pomoc“ v produktech. Tak jsme tu „pomoc“ odebrali. A od té doby spolupracujeme.

Na jakých zakázkách se společně podílíte?

L.M.: Poslední velkou společnou zakázkou byla objednávka na festival dokumentárních filmů Jeden svět. Bílá vrána si u nás objednala 30ks quichů, to je 300 menších kousků pro 300 lidí. Tichá cukrárna se specializuje na sladké dorty a menší cateringové sladké dobroty. K tomu pečeme různé druhy slaných quichů a závinů.

Z.D.: Tichou cukrárnu využíváme na subdodávky a na zajištění akcí, kde máme nedostatek personálu. Občas to nestíháme sami vyrobit. Odebíráme produkty, které v tu chvíli potřebujeme. Samozřejmě, že klienta vždy informuju o tom, že s Tichou kavárnou spolupracujeme. Rozhodně musí vědět, co kdo vyrobil.

Jak funguje spolupráce na zakázkách?

Z.D.: Spolupráce probíhá v několika rovinách. V jedné jako odběratel – dodavatel, kde od Tiché cukrárny kupujeme výrobky. Dále se stane, že nějaký catering je personálně v danou chvíli neuskutečnitelný, a tak se doporučujeme navzájem. Získáváme tak zakázky, které by získal někdo třetí. Tichá peče sladké, my umíme uvařit.

L.M.: Spolupráce probíhá lehčeji, nežli by se zdálo. Bílá vrána nebo Tichá kavárna (Tichá cukrárna) seženou zakázku. Ve chvíli, kdy je tato zakázka nad kapacitu daného provozu, obrátí se s objednávkou na ten druhý a vzájemně si pomohou. Celou akci vždy koordinuje provoz, který je zapsán pod zakázkou a byl prvotně osloven.

V čem vidíte výhody, nebo naopak úskalí spolupráce na zakázkách s jiným sociálním podnikem? Jak byste povzbudili ty, kteří zatím váhají?

L.M.: Vidím jen samé výhody. Primárně v komunikaci a spolehlivosti vzájemné spolupráce. Není důvod váhat. Vzájemná spolupráce neziskových organizací otevírá další možnosti a nabídky pro všechny.

Z.D.: Výhoda? Dobře nakoupím, lépe prodám... Ne, teď vážně. Výhoda je v tom, že si navzájem děláme PR, „dohazujeme kšefty“. Spolupráce? Třeba Vrána s Tichou již čtvrtým rokem funguje jako dodavatel občerstvení na NGO Marketu. Jsme konkurence. Ano, tvrdá. Ale ráno nebo během dne si klidně půjčíme mléko nebo cokoliv je potřeba. Kdyby tam byl někdo jiný? Asi by se to nestalo. Povzbuzovat další podniky? Ne. Pro nás je lepší, když nebudou spolupracovat. (směje se)

Uchází se Váš sociální podnik také o veřejné zakázky?

Z.D.: Neucházíme se. Není to v cateringu pro nás zajímavé. Je to většinou cenově nastavené tak, že je to pro nás nezajímavé. Bylo by to ztrátové.

L.M.: Ucházíme se o všechny možné zakázky. I jako nezisková organizace platíme výplaty, zařízení, nájemné atd.

Co se Vám v rámci sociálního podnikání podařilo, na co jste pyšní?

Z.D.: Pyšní jsme na to, že trvale zaměstnáváme lidi s postižením, že jsou u nás třeba od založení podniku.

L.M.: V současné době zaměstnáváme 8 neslyšících v Tiché kavárně a 9 neslyšících v Tiché cukrárně. Tichá cukrárna v prosinci napekla 100kg cukroví a dostává stále více a více nabídek.

Jsou naopak nějaké problémy, se kterými se potýkáte?

L.M.: Potýkáme se s nedostatkem pracovníků.

Z.D.: Vysoká zaměstnanost v Česku je problém, který nás trápí. V personální rovině to rezultuje podstavem. Dlouhodobě.

Jaký je Váš postoj k zákonu o sociálním podnikání? Uvítáte jej?

Z.D.: Rozhodně ano.

L.M.: Určitě jej uvítáme. Je důležité, aby se důležitá témata podchytila a stanovily se mantinely.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

L.M.: Chtěli bychom nabídnout práci více neslyšícím díky více zakázkám. Chtěli bychom také otevřít další provoz Tiché kavárny více v centru Prahy – aktuálně sháníme vhodný prostor k pronájmu. Spolupráci s Bílou vránou chceme minimálně udržet na stejné úrovni.

Z.D.: I dále pokračujeme ve stejné tónině. Pořád chceme trvale zaměstnávat lidi s postižením a Vrána s Tichou spolupracovat bude i nadále.

 

 

Autorka: Lenka Malá
Foto: Pixabay, Creative Commons CC0

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.