Sociální podniky se propojují se sférou byznysu i formou speed datingu
19. 9. 2018

Sociální podniky se propojují se sférou byznysu i formou speed datingu

CzechInvest v Pardubicích propojil na své akci velké firmy z byznysu se sociálními podniky. Díky pozitivním ohlasům vznikne podobné setkání i na Vysočině.

Propojování významných firem se sociálními podniky v České republice se postupně posouvá na další úroveň. Důkazem je třeba pardubické Social Market Forum, kde se v červnu potkalo třináct komerčních firem a sedmnáct sociálních podniků. Na této pilotní akci pod záštitou CzechInvestu a Pardubického kraje hledali způsoby, jak propojit své potřeby, dovednosti a uzavřít partnerství výhodná pro obě strany.

Rychlé rande s firmou

Akce probíhala formou takzvaného speed datingu. Všichni zástupci sociálních podniků tak měli příležitost zastavit se na šest minut u každé z firem a vyměnit si ty nejdůležitější informace o svém podnikání i o tom, co si mohou nabídnout.

„Agentura CzechInvest je založena na podporu malých a středních podniků. A říkáme, že sociální podnikání je také podnikání. Chtěli jsme tedy prostřednictvím Social Market Fora podpořit dobrou věc a propojit sociální podniky a firmy,“ říká regionální projektová manažerka CzechInvestu Tereza Všetečková. Ta také dodává, že sociální podniky jsou už mnohdy velmi profesionální a je škoda, když firma, která sídlí vedle v ulici, o podniku ani neví.

Akci předcházela setkání se sociálními podniky, při kterých zástupci CzechInvestu zjišťovali, že o spolupráci a partnerství s byznysem stojí. Komerční firmy na druhou stranu viděly problém v tom, že navzájem neumí komunikovat. „Chtěli jsme proto mezi nimi udělat takový most,“ vysvětluje Všetečková s tím, že ohlas všech zúčastněných předčil očekávání pořadatelů, a některé firmy odcházely s několika rozjednanými výhodnými partnerstvími.

 

Vysočina navazuje se Dnem sociálního podnikání

Spokojenost s účastí vyjádřil i Zdeněk Vacek, manažer Chráněných dílen Fokusu Vysočina (CHDFV). „Na Social Market Foru jsme měli skvělou příležitost představit se různým firmám, nabídnout naše služby nebo výrobky a připravit si půdu pro další spolupráci.“

Právě zástupci CHDFV a družstva invalidů Ergotep se po pardubickém Foru shodli na tom, že akci podobného formátu sami uspořádají i na Vysočině, kde také působí. „Propojování sociálního podnikání s klasickým byznysem je velmi důležité. Obě strany si mají navzájem co nabídnout, jen o sobě bohužel často neví a nedokážou se z vlastní iniciativy propojit,“ vysvětluje Jarmila Menšíková z Ergotepu.

Jak dále doplňuje Zdeněk Vacek dle zkušenosti z Fora, vítaná je také možnost sejít se s firmami v neutrálním prostředí. „Jejich zástupci zde fungují jinak, než když je sami jedeme oslovit, navíc tolik jednání bychom nestihli s naší další pracovní náplní ani za několik měsíců. Máme radost, že firmy mají povědomí, co sociální firma je a že se snažíme pomáhat lidem. Reflektuji zde i takového ducha zodpovědnosti vůči společnosti.“

Den sociálního podnikání na Vysočině se uskuteční 8. listopadu v coworkingovém centru Hubbr v Havlíčkově Brodě. Akce se bude konat pod záštitou Ministerstva práce a sociálních věcí v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje. Jak dodávají organizátoři, cílem je seznámit tyto dvě skupiny podnikatelů, připravit jim půdu pro případná další jednání o spolupráci a zvýšit povědomí o sociálním podnikání v kraji.

 

Další téma CzechInvestu: Sociální bankovnictví

Kromě toho chystá v dohledné době další akci zaměřenou na sociální podnikatele opět i pardubický CzechInvest. „Ve spojení s Pardubickým krajem jsme hledali díru na trhu, a přišlo k nám téma sociálního bankovnictví. Banky totiž dnes mají zajímavé produkty pro sociální podniky, ale ty o tom často neví, nemají čas si je najít nebo se v té oblasti nevyznají. Chceme tedy v rámci akce přiblížit, co banky nabízí,“ upřesňuje Tereza Všetečková. Toto setkání s doprovodnými workshopy se uskuteční 18. října. Registrovat se bude možné na stránkách CzechInvestu.

Pravděpodobné také je, že se v příštím roce znovu uskuteční i pardubické Social Market Forum. „Pokud bude z podniků zájem, určitě bychom jej rádi zopakovali. Je to výzva,“ dodává Tereza Všetečková. Potenciál pro pořádání dalších akcí podobného rázu je podle ní ale také v dalších regionálních kancelářích CzechInvestu. „Předáváme si mezi sebou různé myšlenky a tento koncept se i ostatním pobočkám líbil.“

 

 

Autorka: Lucie Kunstová
Foto: Pixabay, Creative Commons CC0

 

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.