Co se děje v sociální ekonomice na úrovni Evropy
30. 9. 2021

Co se děje v sociální ekonomice na úrovni Evropy

Sociální ekonomika získává v posledních letech velký význam na celoevropské úrovni. Tento sektor nelze přehlížet. Je považována za ekonomický model, který přináší pozitivní výsledky v zaměstnávání a přispívá ke společenské soudržnosti zejména v době krizí a turbulentních změn, kterými procházíme. Sociální podniky napříč Evropou jsou zakotvené v aktivitách občanské společnosti a přinášejí inovativní řešení akutních ekonomických, ekologických a sociálních problémů.

Podle poslední studie Evropského hospodářského a sociálního výboru působí v zemích evropské osmadvacítky 2,8 milionu sociálních podniků, které zaměstnávají 13,6 milionu lidí a tvoří 8 procent evropského HDP. K těmto podnikům se řadí firmy, družstva, spolky, etické banky a další subjekty, které vyznávají společné hodnoty, jako je upřednostňování potřeb lidí před ziskem, jsou řízené demokraticky a většinu zisků reinvestují zpět.

Řada zemí EU v minulých letech schválila legislativu na podporu sociální ekonomiky (například Španělsko, Francie). Tzv. Madridská deklarace z roku 2017 dokonce označila sociální ekonomiku za evropský hospodářský model pro budoucnost. O tři roky později pak byla sociální ekonomika uznána jako klíčový aktér pro spravedlivou hospodářskou a ekologickou transformaci starého kontinentu.

Zřejmě nejdůležitější krok na podporu sociálního podnikání učinila Evropská komise, která v roce 2021 připravuje tzv. Akční plán pro sociální ekonomiku. Tento plán se týká let 2021-2026 a jeho hlavním cílem je uznání a podpora sektoru sociální ekonomiky na celoevropské úrovni. Plán má zpřístupnit sociálním podnikům fondy a další finanční nástroje EU, stejně jako výhody jednotného Evropského trhu. Spuštění Akčního plánu je ohlášeno na prosinec 2021. Celý proces také připomínkuje bruselská organizace Social Economy Europe, která zastřešuje důležité aktéry sociální ekonomiky Evropy.

Akční plán vzbuzuje velká očekávání, protože si klade za cíl zvýšit význam a viditelnost sociální ekonomiky v jednotlivých členských zemích. Má podpořit sociální podniky a organizace v zavádění společenských a technologických inovací, usnadnit sociálním podnikům přístup k evropským zdrojům financí a odstranit legislativní překážky pro jejich působení na jednotném trhu. Autoři plánu také chtějí přimět veřejné činitele v členských zemích, aby podpořili růst sociální ekonomiky jakožto motor hospodářského a sociálního pokroku pro všechny obyvatele kontinentu.

Autorka působí jako expertka MPSV na environmentální sociální podnikání a je spoluzakladatelkou sociálního podniku Fair & Bio pražírna.

 

Text: Markéta Vinkelhoferová

Foto: www.pixbay.com, www.socialeconomy.com 

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.