Ekologické pěstování květin a floristika 2021
15. 7. 2021

Ekologické pěstování květin a floristika 2021

Květina, kterou koupíte k svátku nebo narozeninám svým blízkým, v sobě často skrývá drsný příběh, o kterém málokdo ví. Globální květinový obchod se totiž v mnohém podobá obchodu s jinými produkty ze zemí globálního Jihu. Pěstování řezaných květin v zemích, jako jsou třeba Kolumbie, Ekvádor, Zimbabwe nebo Keňa prodělalo v posledních dekádách velký boom. Květiny jsou z těchto zemí převáženy letecky a – obvykle přes proslulou květinovou burzu v Amsterodamu – dopravovány zákazníkům dál do Evropy. Tyto květiny jsou však nadměrné míře ošetřovány pesticidy a hlavně – jejich pěstování bývá vykoupeno doslova krví.

 

000651 gallery 02 800

 

Květiny na řez představují jedno z nejlukrativnějších odvětví v zemědělství. Je to dáno mimo jiné tím, že se pěstují v tzv. rozvojových zemích s levnou pracovní silou. Ve státech, kde vůbec neexistují nebo nejsou dost silné odbory, kde neplatí zaměstnanecká práva a kde dělníci a dělnice pracují na plantážích mnohdy v nelidských podmínkách. Ostatně pěstování květin je práce, do níž jsou zapojeny zejména ženy, které jsou vystavovány krutým podmínkám či neúnosné pracovní době. A je nešťastným paradoxem, že kupujeme-li ženě květinu pro radost v našem běžném květinářství, je velmi pravděpodobné, že vypěstovala jiná žena, která kvůli tomu čelila drsnému vykořisťování. Tématem (ne)férových kytek se dlouhodobě zabývám a hovořím o tom v nedávném pořadu Podhoubí Rádia Wave Kupujte české kytky. Na rukách vám zůstane hlína místo krve.

 

 

Věci se přesto postupně mní k lepšímu. Na tento neudržitelný stav květinového byznysu se snaží reagovat fair trade a podmínky na mnohých květinových farmách se v zemích globálního Jihu se díky tomu zlepšily. I u nás se můžeme k fairtradovým květinám dostat. Nejsou tak běžné, jak v zemích západní Evropy, ale v některých obchodech už jsou v ČR naštěstí k mání.

 

V čem jsme ale v Česku zaznamenali výrazný posun je rozkvět lokálních pěstitelů a pěstitelek. Matadorkami českých ekologických kytek, které u nás prošlapaly náročnou cestu a od kterých se ostatní učí, jsou Míla Hilgertová, zakladatelka Kytek od potoka ve středočeských Velkých Přílepech. Nejen, že barevné krásky sami udržitelně pěstují (opravdu na políčku u potoka!), ale obnovují tam rodový statek. Další tváří je Michaela Krobová z Green Decor, který provozuje dva kamenné obchody v Praze – na Žižkově a Dejvicích a nebojí se vyšvihnout i výzdobu na takový Fashion Week. Obě ženy stály také u založení Výkvětu – oborové platformy, která sdružuje ekologické květináře – profesionální pěstitele a floristy. Blýská se tedy na lepší časy. Doporučuji tedy pokaždé sáhnout po férové květině – té fairtradové anebo lokální. Podpořit férové pěstitele, případně si květinu obstarat samosběrem v přírodě – samozřejmě se vší úctou k ní!

Autorka působí jako expertka MPSV na environmentální sociální podnikání a je spoluzakladatelkou sociálního podniku Fair & Bio pražírna.

 

 

Text: Markéta Vinkelhoferová 

Foto:  Archiv Kytky od potoka, www.green-decor.czhttps://www.kvetinyonline.cz/magazin/zjistete-co-je-to-kvetinova-burza-a-jak-funguje.html 

 

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.