Spolkový obchod Obživa Karlín
2. 6. 2021

Spolkový obchod Obživa Karlín

Spolkový obchod Obživa vznikl na začátku roku 2019. Najdete ho v pražském Karlíně, v ulici Za poříčskou bránou 7 – ve dvoře, nabitém přívětivou atmosférou a v letních měsících také lidmi, kteří sem chodí do přilehlé kavárny Bar/ák. Obživa představuje pozoruhodný projekt, ve kterém dostanete lokálně produkované biopotraviny za dostupné ceny. Obchod založil stejnojmenný spolek ObŽIVA, který sdružuje ekozemědělce, výrobce a spotřebitele pod jednou střechou.

Do spolkového obchodu Obživa dodávají čerstvé výrobky v prvotřídní kvalitě prověření producenti. Patří k nim například Svobodný statek na soutoku, Vinné sklepy Kutná hora, Farma Struhy, Biofarma Sasov, Fair & Bio pražírna nebo Biostatek Valeč. V krámku si tak můžete nakoupit skvělé mléčné produkty (najdete zde velký výběr sýrů či jogurtů), sezónní ovoce a zeleninu, luštěniny, masné výrobky, kávu, pečivo a podobně. Samozřejmostí je, že rýže a další sypané produkty (mouky, cukr, koření, sušené ovoce) se zde prodávají bezobalově. Vedle biopotravin tu najdete také kvalitní biokosmetiku a drogerii. K dodavatelům tohoto typu zboží patří například Mýdlárna Koukol či Nobilis Tilia.

Členem spolkového obchodu Obživa – a tudíž i spotřebitelem – se můžete stát složením členského vkladu a uhrazením pravidelného příspěvku, který provozovatelům pomáhá pokrýt náklady na provoz. Za to pak jako spotřebitel můžete kupovat vysoce kvalitní biopotraviny za velkoobchodní ceny, tedy bez marže.

Nakupující členové zároveň vědí, kdy do krámku chodí konkrétní potraviny (zelenina, maso, pečivo, mléčné výrobky) a podle toho si je mohou zajistit anebo dopředu objednat. Obchod pak na místě funguje jako samoobsluha. Zákazníci si sami nabírají konkrétní zboží.

Cílem spolu a obchodu Obživa je, aby kvalitní bioprodukty byly dostupné co nejširšímu množství lidí. Propojením výrobců a spotřebitelů chce podporovat mezilidskou vzájemnost, ekologickou udržitelnost a vztah k přírodě. Samozřejmostí jsou důstojné ceny pro výrobce, kteří díky tomu mají pravidelný odbyt v přátelsky nakloněné komunitě lidí. Chcete-li se dozvědět více a podívat se na to, co Obživa nabízí, neváhejte a obraťte se na karlínský obchod a jeho provozovatele, jejichž kontakty najdete zde na webu.

 

Autorka působí jako expertka MPSV na environmentální sociální podnikání a je spoluzakladatelkou sociálního podniku Fair & Bio pražírna.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.