Kabinet ČB: re-use a nábytková dílna v Č. Budějovicích
14. 5. 2021

Kabinet ČB: re-use a nábytková dílna v Č. Budějovicích

Do té situace se dostane za život každý: zbavit se velkého množství nepotřebných věcí anebo vyklidit rovnou celý byt. Jak na to? Zatím je běžné předměty prostě vyhodit do kontejneru, odvézt do sběrného dvora. Tohle řešení je v současné době neudržitelné. Ve světě, kde docházejí zdroje a skládkování začíná být neúnosné by mělo být samozřejmostí mít po ruce re-use dílny a centra. Tam je možné nepotřebnou věc odložit, aby mohla posloužit dalším lidem. V jiných zemích Evropy je samozřejmostí dávat v re-use centrech věcem druhou šanci. A nejen ulevit si od věcí, ale také si něco pořídit pro sebe. Nezbytnosti za levný peníz, případně za příplatek nějaký designový renovovaný kousek.

 

Vdechnout starým věcem nový život
V Českých Budějovicích takové re-use centrum a dílnu založila Dana Kalistová, jmenuje se Kabinet CB a vzniklo rovnou jako environmentální sociální podnik. Záměrem bylo od začátku rozjet aktivity se silným ekologickým a sociálním rozměrem. Podle svých slov dělají Dana a její kolegové věci, které mají rádi. Užívají si dávat předmětům nový vzhled a funkce. Pracovat rukama jim dělá radost, učí se novým dovednostem a řemeslům. Jako správný sociální podnik je také o lidech, o šikovných lidech. A samozřejmostí je šetrný přístup k přírodě. Aby ne! V roce 2020 se Kabinetu CB podařilo ušetřit 52 tun komunálního odpadu. A to ještě není všechno: snižují také emise CO2, které by jinak vznikly spálením odpadu. Abychom číslům lépe rozuměli, spálením 52 tun by vzniklo 51 299 kg emisí CO2, na jejichž odbourání v rámci jednoho dne by bylo potřeba cca 2 597 010 stromů! Více o řešení ekologického problému environmentálního sociálního podniku Kabinet CB se dočtete ve studii, kterou pro tento účel připravili

 

Paradoxy doby covidové
Zakladatelka Dana Kalistová o podnikání Kabinetu CB v koronavirové krizi říká: „V době covidu mne jsem viděla, že naše služba je velmi žádaná, ale ta vlna byla velmi křehká. Lidé hodně vyklízeli, měli k dispozici spoustu věcí, které by bylo jinak na vyhození. A byli připraveni pomáhat. Zároveň se nám ozývalo se nám spoustu potřebných, mnoho lidí se dostalo na dno. Vybavili jsme řadu sociálních bytů. Zároveň však v době covidu jakoby šla ekologie šla stranou, protože se musí se řešit podstatnější věci spojené právě s pandemií,“ posteskne si zakladatelka Dana Kalistová.

Od jara 2020 zůstalo Kabinetu CB spoustu práce při vyklízení a svozu věcí, také na renovaci a redesignu nábytku. Ale jak byly zavřené obchody, lidé, kteří si ještě pořádně nezvykli takto nakupovat, Kabinet CB tolik nepodporovali, nešlo pořádat workshopy a tak enviro-sociální podnik Kabinet CB nemá na růžích ustláno. Naštěstí však jsou zakladatelé osvícení a Dana Kalistová se tak stala ředitelkou vzniklé České federace nábytkových bank a re-use center, která má ambici vytvářet v Česku vhodné prostředí pro podobná re-use centra a působit i mezinárodně.

Autorka působí jako expertka MPSV na environmentální sociální podnikání a je spoluzakladatelkou sociálního podniku Fair & Bio pražírna.

 

Text: Markéta Vinkelhoferová

Foto: fb Kabinet CB

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.