Catering a bistro družstva Viktorina Loca
24. 3. 2021

Catering a bistro družstva Viktorina Loca

Nebýt výjimečných covidových roků, každý prosinec by družstvo Viktorina Loca slavilo výročí svého působení v malebné uličce Politických vězňů v severomoravském Příboře. Před Vánoci 2017 otevřeli bezobalový obchod, letos na jaře 2020 v hluboké první vlně pandemie rozjeli zpracovnu jídla a postupně i bistro s odvozeným názvem Papa Loca. Na přelomu léta a podzimu navíc obdrželi cena hejtmana Moravskoslezského kraje za přijetí a realizaci myšlenek společenské odpovědnosti v oblastech sociální, ekonomické a environmentální.

A tak se v ulici od náměstí ke kostelu nalézá nejen bezobalový krámek, kde se  dveře netrhnou a k mání je nejen široká bezobalová nabídka obilovin, luštěnin, ořechů, olejů a sušeného ovoce, ale i stáčená eko-drogerie, sezónní zelenina a mléčné výrobky, čas od času dokonce řecké citrusy. Na roku letos přibyla i zpracovna a bistro, které zásobuje město i okolí zdravým a chutným jídlem z lokálních, sezónních a férových surovin.

Motivací zakladatelů nebyla jen samotná odpovědná spotřeba. Skupina sedmi příborských lidí se shodla na tom, že by se rádi zapojili do aktivit, které se vyrovnávají s klimatickou změnou a ropným zlomem – zdola, jako zodpovědná občanská společnost. Původně měli záměr přeměnit zanedbaný pozemek města v lákavý společný prostor utvořený v přírodním stylu, jehož součástí měla být komunitní zahrada a ovocný sad. Na to se sice nepodařilo sehnat prostředky, skupina však ve svých aktivitách pokračovala dál: na téma „jídlo z blízka“ organizovali besedy, kurzy, sousedské vaření a založili komunitou podporované zemědělství.

V rámci potravinové komunity probíhala setkání odběratelů s ekologickými pěstiteli na základě poptávky byly kromě zeleniny k dostání i mléčné výrobky, maso z eko-chovů či dalších lokální produkty (čerstvé lisované oleje anebo ovoce). Takový rozvoj nebyla náhoda: ve skupině příborských figurovala i Alena Malíková, ekoložka známá z filmu Žít změnu, pracovnice Bioinstitutu Olomouc, která pro regionální centrum Moravská Brána Svazu PRO-BIO poskytuje informační a poradenský servis zaměřený zejména na vztahy ekologického zemědělství a ochrany přírody.

Úspěchy, jak zprostředkovávat myšlenku podpory místních a bio potravin různými způsoby, které členky a členové zatím neformální skupiny zkoušeli, byly hnací silou k dalšími rozvoji. „Začali jsme přemýšlet o vhodnějším způsobu předávání produktů odběratelům, a rovněž o možnosti společného vaření a výroby potravin z místních zdrojů. Nemělo jít pouze o samozásobování vlastních rodin, iniciativa chtěla obohatit nabídku čerstvého jídla na místním trhu obecně,“ vysvětluje předsedkyně družstva a spoluzakladatelka Hana Švecová a vysvětluje příznivé přesahy jejich podnikání nejen pro životní prostředí, ale i pro společnost: „ Chceme jejich nepříznivým důsledkům čelit větším zaměřením pozornosti na místo, kde žijeme. Proto chceme například povzbudit místní obyvatele k vlastní produkci potravin pro trh, nabídnout jim poradenství pro začínající zemědělce a výrobce potravin v domácnosti, aby se zorientovali v příslušných předpisech.“

Členové Viktorina Loca jsou za ty roky zkrátka odborníci na uplatňování rovnováhy mezi sociální, environmentální a ekologickou udržitelností v praxi. Nezapomeňte se tedy v Příboře zastavit. Na jejich webu naleznete více informací anebo na facebooku si vyberete s denní nabídky zdravých a chutných jídel.

Autorka působí jako expertka MPSV a je spoluzakladatelkou sociálního podniku Fair & Bio pražírna.

 

Text: Markéta Vinkelhoferová

Foto: facebook Victorina Loca

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.