Krámek s dobrotami Maleč
28. 5. 2021

Krámek s dobrotami Maleč

Naproti malebnému zámku Maleč u Chotěboře vznikl sociální podnik Krámek s dobrotami. Podle jeho zakladatelky Hany Novákové, projekt a myšlenky vnikly už dávno, ale zrealizovat se ho podařilo až v roce 2018. Ve stejném roce se nedaleko otevřel zrekonstruovaný zámek rodiny Macháčkovy, potomků F. L. Riegra a Františka Palackého, kteří na zámku působili přispěli k formování českého národního obrození 19. století. Jim je věnována expozice a návštěvník má to štěstí, že se před tím anebo potom může občerstvit v krámku přímo před zámkem.

V Malči dlouho chybělo místo k setkávání, kde by spočinuli nejen turisté, ale i místní. „Myšlenkou Krámku je vytvořit místo, kde se dá koupit dobré jídlo, potkat se s přáteli, udělat si radost a podpořit výrobce, kteří jsou z našeho okolí. Důležité je pro nás, aby naše výrobky a zboží dělalo zákazníkům dobře na těle i po duši, “ vysvětluje zakladatelka. Na svůj projekt dostala dotaci od MAS Podhůří Železných hor – určenou na rozjezd integračního sociálního podniku.

Krámek není jen setkávací místo, ale také bezobalovou prodejnou a gastro-zpracovnou: trvanlivé sypké potraviny tu stojí ve velkých sklenicích v regálech, které doplňují výrobky zdravé výživy české provenience. V krámku je také k mání žádané čerstvé pečivo vlastní výroby včetně neodolatelných zákusků. Například větrníkům se rozhodně nedalo odolat, když jsme krámek navštívila. Vykoupila jsem je pro letní posezení v zámecké zahradě úplně všechny. A navíc poprvé v naší zemi na vlastní oči viděla klidnou denní pivnici přímo uprostřed místnosti s bezobalovou drogerií – oblíbenou místními. Na pivo se však dá zajít i na zahrádku, která je zase rájem cyklistů. Těch sportovně založených (mají tu i nealko-pivo), anebo těch rekreačních z nedalekých chat a chalup. Klientela je zkrátka různorodá.

Díky tomu se Krámek udržel i v nejsložitějších covidových měsících. Připravovali lidem nákupy na míru, lidé si zvykli po telefonu a dalších kanálech objednávat čerstvé pečivo, zákusky a další dobroty, které si vyzvedávají přímo v prodejně anebo partnerské kavárně Café Kohout v Chotěboři. Před Vánoci mají samozřejmě v nabídce vánočky a cukroví. Zakladatelka Krámku Hana Nováková za úsilí své a svých kolegyň obdržela na jaře 2021 cenu Počin roku Kraje Vysočina z rukou náměstkyně hejtmana paní Hany Hajnové.

Autorka působí jako expertka MPSV na environmentální sociální podnikání a je spoluzakladatelkou sociálního podniku Fair & Bio pražírna.

 

Text: Markéta Vinkelhoferová

Foto: fb Krámek s dobrotami

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.