Sociální podnik Maříž
9. 3. 2021

Sociální podnik Maříž

Maříž známe téměř všichni jako malebnou obecmezi jihočeskými Slavonicemi i rakouskými hranicemi v bývalém pohraničním pásu. Skoro všichni jsme tam někdy byli. A máme doma nějaký ten krásný ručně malovaný hrnek. Ale málokdo zná Maříž jako sociální podnik. Přesto dlouhé roky sociálním podnikem Maříž je a nejen restaurace, ale celá oáza Maříž, jak si podnik také říká. Dnes vám ho představím.

 

Maříž je řemeslná manufaktura, kde po třicet let vyrábí ručně točenou, autorsky malovanou keramiku. Přispívají k obnově vysídleného a zdevastovaného pohraničí. V restauraci připravují jídla z lokálních, bio a fairtradových surovin, jak je to jen možné. Cílem je ekonomická, sociální a ekologická udržitelnost firmy a záchrana takřka zaniklé vesnice.

 

 

Keramiku Maříž založil v roce 1991 akademický malíř Kryštof Trubáček, který tím svoji tvorbu zakotvil na konkrétním místě. Jeho vizí byla od počátku záchrana obce, která mu svým duchem učarovala, spolu s vytvořením harmonického udržitelného prostředí pro kreativní autorskou tvorbu v čisté přírodě. Tou je Slavonicko, znovunalézaný kraj na pomezí Čech, Moravy a Rakouska, který přes všechnu svoji krásu trpí silným odlivem obyvatelstva – podobě jako různé jiné kouty Česka, které zažily odsuny po světových válkách a k tomu vytvoření hraničního pásma blízko železné opony.

 

 

Tento trend v kraji stále trvá: nejsou tu kvalitní pracovní příležitosti, dostupné bydlení, dobré školy ani služby, mnoho místních obyvatel zápasí s exekucemi a to se odráží v jejich nízké nebo žádné kvalifikaci. Vzniká tu skupina mladých lidí bez perspektivy, v evropských zemích popisovaných jako tzv. NEETs (v angličtině známé jako „not in education, employment or training“ – t.j. ti, kteří nejsou v procesu vzdělávání, bez práce i ani součástí žádné rekvalifikace) Takovým osobám se v Maříži snaží dávat šanci v podobě pracovní integrace – nejen v podobě uplatnění v provozovnách v obci Maříž a ve Slavonicích, ale i prostřednictvím školení a rekvalifikace. Sezónní charakter aktivit v Maříži není pro sociální začleňování žádoucí, usilují proto o celoroční provoz.

 

Maříž je tedy mnoho věcí v jedné: celoročně nabízí keramiku i Praze (včetně té vyrobené na zakázku) na svém eshopu, kde lze pořídit i dárkové poukazy. Zároveň je možné si rezervovat apartmán v samotné obci Maříž, uprostřed oázy, která ožívá v letních měsících, kdy se tam dveře netrhnou. Pokud tedy budete cílit na klid, vyberte si raději jaro anebo podzim a zjistěte si při tom, zda funguje restaurace, která bývá v zimních měsících uzavřena.

 

 

 

Autorka působí jako expertka MPSV na environmentální sociální podnikání a je spoluzakladatelkou sociálního podniku Fair & Bio pražírna.

 

 

Text: Markéta Vinkelhoferová

Foto: www, fb keramika Maříž 

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.

 


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.