Environmentální sociální podnik Jasan u Brna
5. 4. 2021

Environmentální sociální podnik Jasan u Brna

Ve Velkých Hostěrádkách u Brna vznikl environmentální sociální podnik Jasan. Zakladatelé Renata a Jiří mají za sebou už několikátou sezónu pěstování zeleniny a ovoce, které zpracovávají do rozličných produktů a nabízejí k prodeji i čerstvou sezónní v bedýnkách. Navrch k tomu pečou skvělý chleba.

Oba zakladatelé se inspirovali ve Svobodném statku na soutoku v Českých Kopistech Camphillským hnutím, kde hospodaří ekologicky s prvky biodynamiky a integrují osoby se speciálními potřebami. Je to příklad propojení sociálního zemědělství a environmentálního sociálního podnikání. A takový je i sociální podnik Jasan. Pěstuje a zpracovává ekologické jídlo a zaměstnává lidi, ke kterým máme jako společnost daleko.

 

 

Když jsem podnik navštívila v roce 2020, Renata Jandová mi ukazovala své záhony na jihomoravských svazích. „ Pěkně nám to tu narostlo, zde jsou trsy mangoldu, červené řepy a kapusty. Támhle zas celer a brambory.“ Hospodaří zde na ekologických pozemcích společnosti PRO-BIO, které byly doposud ladem. „Ani jsme nečekali, že to tak v první sezoně naroste, pěstujeme tu nově a vše se učíme za pochodu. V tomto roce problém budeme mít spíš problém s odbytem. Nekonají se totiž skoro žádné trhy, kam bychom s naší zeleninou pravidelně jezdili,“ vysvětlovala mi Renata Jandová sklonku léta 2020 při mé návštěvě.

„V roce 2021 se zaměříme na zpracování vypěstované zeleniny a ovoce, s tím bude jednodušší odbyt nežli s čerstvými výpěstky,“ sdílela se mnou Renata své záměry v roce 2021. A opravdu – Jasanu se podařilo rozjet eshop s ekologickými, ručně vyráběnými lokálními produkty ze své zpracovny. K mání jsou kromě zeleninových bedýnek džemy, pesta, sirupy, omáčky a kysané zelí. Na tvoření odběratelských skupin, které by zajišťovaly Jasanu pravidelný odbyt, se zakladatelé zaměří v příštích letech. Nyní jsou stále v rozjezdu hospodaření, ale už po první sezoně zaznamenali skvělou věc: „Do půdy se vrátil život! Při sázení stromů a keřů jsme tam na podzim objevili množství žížal, které tam ještě na jaře nebyly. Předtím byla udusaná od těžké zemědělské techniky a nyní se provzdušnila a ožila, „ líčila mi nadšeně zakladatelka Renata Jandová.

 

 

Autorka působí jako expertka MPSV na environmentální sociální podnikání a je spoluzakladatelkou sociálního podniku Fair & Bio pražírna.

 

 

Text: Markéta Vinkelhoferová

Foto: www, fb sociální podnik Jasan

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.