Gastro-sociální podnikání v době korony II. (Vysočina a Morava)
20. 5. 2021

Gastro-sociální podnikání v době korony II. (Vysočina a Morava)

Na webu České sociální podnikání už nejednou zaznělo, že není nic složitějšího v době covidové, než podnikat v gastro sféře v covid-časech a navíc v sociální firmě! Jedná se totiž o mnoho zranitelností najednou.

 

Okénka for ever?

Naštěstí se většina sociálních kaváren, bister a restaurací naučila za zpřísněných opatření provozovat tzv. hladová okénka. Některá se dokonce ujala i pro uvolněné a je inspirací, jak minimalisticky lze provozovat podnik s jídlem. Minule jsme navrhovali, kde takové podniky hledat v Praze a Středočeském kraji.

Dnes se podíváme na českou část Vysočiny a do různých koutů Moravy.

Adresáři sociálních podniků si lze vyfiltrovat firmy nejen podle typu  podnikání, ale i podle regionů. Vezměme to popořádku. Jaký gastro-sociální podnik podpořit na Vysočině? Krámek s dobrotami v Malči u Chotěboře. Posázavský Pacifik Café v Ledči nad Sázavou. Coworkingové centrum s kavárnou a bezobalovým obchodem Spolu v Humpolci. Krámek a bistro Čistá duše v Havlíčkově Brodě. A samozřejmě třebíčská Vrátka, která provozují kavárnu, pekárnu a krámek.

A vzhůru na Moravu! Pro Brňáky: Základna anebo Cukrárna sociálního družstva Tři ocásci. Nedaleký Tišnov má svůj bezobalový obchod s lokálním a ekologickým jídlem Spižírna. Sociální farma a zpracovna Jasan působí na opačné straně od Brna – ve Velkých Hostěrádkách na Hustopečsku. V Ostravě hledejte Mental Café a Mléčný bar Naproti. Příbor se zase pyšní bezobalovým obchodem Viktorina Loca s přilehlým bistrem Papa Loca.

 

 

Rozvoz jídel – jde to i eko

A pokud nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře. Některé gastro sociální podniky rozvážejí své dobroty přímo k jedlíkům i v dobách uvolněnějších: dobrou zkušenost mají v příborském družstvu Viktorina Loca, kde takto od léta 2020 zásobují firmy, domov seniorů a mateřské školy. Environmentální sociální podnik Fér Kaffé Veronica ze Slavičína a Hostětína ve Zlínském kraji zase dodává do lesních školek na Valašsku v jejich elektro-autě a brněnští Tři ocásci umí rozvážet své veganské pokrmy na kole. 1. Valašská Diakonická zase zásobí po celou dobu covidovou teplým obědem (ve znovu-použitelných nádobách) ve Valašském Meziříčí a okolí na dvě stě seniorů!

 

Jedlé a jiné dárky

U všech zmíněných podniků lze nakoupit i různé dárky, nejen ty jedlé z bezobalových prodejen, bister a cukráren. Některé provozují i šicí dílny s krásnými originálním věcmi. Tolik snahy si totiž zaslouží ocenění v podobě dlouhodobé podpory zákazníků až do doby, kdy bude doufejme konečně lépe. Do té doby volám: nakupujme od sociálních podniků i v těch nejtužších korona-měsících!

Autorka působí jako expertka MPSV na environmentální sociální podnikání a je spoluzakladatelkou sociálního podniku Fair & Bio pražírna.

 

 

Text: Markéta Vinkelhoferová

Foto: fb Tři ocásci, fb Bistro Čistá duše 

Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.