MPSV otevřelo SPoint pro Olomoucký kraj
27. 9. 2023

MPSV otevřelo SPoint pro Olomoucký kraj

V Olomouci vzniklo nové kontaktní místo pro všechny, kdo se zajímají o sociální podnikání. Do SPointu pro Olomoucký kraj, který sídlí v budově ČSSZ v ulici Kosmonautů, mohou zavítat zájemci z řad sociálních podnikatelů a jejich zaměstnanců, veřejné správy i široké veřejnosti. V SPointu získají bezplatné poradenství a konzultace, informace o finančních zdrojích, podporu při inkubaci podnikatelských nápadů. SPoint nabízí vzdělávání a školení, spolupráci při propagaci sociálního podnikání a v neposlední řadě i možnost networkingu a sdílení zkušeností.

Partnery olomouckého SPointu jsou Krajský úřad Olomouckého kraje, škola Caritas a Filozofická fakulta UP Olomouc - Katedra ekonomických a manažerských studií.

Regionálním koordinátorem SPointu pro Olomoucký kraj je Stanislav Hyrák, který se oblasti sociální ekonomiky věnuje již více než 12 let. Založil dva sociální podniky, jako lektor spolupracuje s řadou firem a institucí. V rámci své profesní dráhy se věnuje rozvoji systému integrační podpory pro sociální podniky, který vytvořil. Ti, kdo chtějí konzultovat, vzdělávat se či podpořit, si mohou domluvit schůzku na tel. 777 549 744 nebo e-mailem na stanislav.hyrak@mpsv.cz.

SPointy vznikají v rámci projektu Ministerstva práce a sociálních věcí Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), který odstartoval v dubnu 2023 a navázal na úspěšný projekt Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje. Projekt RESP vychází jak z potřeb sociálních podniků, tak i expertů, kteří se sociálním podnikáním dlouhodobě zabývají. Snaží se reagovat na nové důležité okolnosti, jimiž je zejména Akční plán pro sociální ekonomiku.

Vedle vzniku regionálních poradenských center má projekt RESP i další aktivity, které mají za cíl podpořit rozvoj sociálního podnikání v Česku. Vzniká Institut sociálního podnikání, jehož cílem je vytvořit systémové řešení vzdělávání v celé sféře sociálního podnikání v ČR. Připravuje se mapování a analýza prostředí pro rozvoj sociálního podnikání a důležitým úkolem je i osvěta, mainstreaming a propagace.

Olomoucký SPoint není jediným místem, kam si mohou sociální podnikatelé přijít pro podporu. SPointy fungují také v Praze, Ústí nad Labem, Ostravě a Českých Budějovicích, plánuje se otevření poradenských míst v Pardubicích a Hradci Králové.

Projekt je financován Evropskou unií, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo – CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.


Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.