Příklady dobré praxe

CHRPA sociální firma Slezské diakonie o. p. s.

www.chrpakrnov.cz

Rok založení: 2008
Sídlo: Krnov
Předmět podnikání: výroba dárkových, reklamních a bytových doplňků
Počet zaměstnanců: 22
Cílové skupiny zaměstnanců: osoby se zdravotním postižením

CHRPA sociální firma Slezské diakonie o. p. s.

CHRPA Krnov byla založena na jaře roku 2008 za účelem zaměstnávání osob se zdravotním, mentálním a duševním postižením a rozvíjení jejich individuálních schopností a dovedností. Od počátku bylo záměrem zakladatelů ukazovat, že i tyto osoby jsou pro společnost přínosem a pracovat nejen chtějí, ale také umí. V současné době zaměstnává CHRPA v okrese s jednou z největších nezaměstnaností z celé České republiky celkem 24 lidí se zdravotním postižením. Petr Světlík je ředitelem a klíčovou postavou Chrpy Krnov, zeptali jsme se ho na několik otázek souvisejících se sociálním podnikáním.

Co znamená sociální firma ve vašem pojetí ve vztahu k vašim zaměstnancům?

Sociální firma pro nás znamená, že každému svému zaměstnanci upravujeme pracovní dobu, podmínky a práci přesně dle jeho zdravotních možností a schopností tak, aby mu práce po zdravotní stránce neublížila, ale aby mu byla ku prospěchu.

Pracujete se svými zaměstnanci jinak, než jak je tomu v běžných firmách?

Se zaměstnanci v Chrpě často řešíme kromě pracovních i mimopracovní záležitosti, jako je jejich soukromý život a problémy plynoucí ze života v dnešní nelehké době. S každým novým zaměstnancem vedeme pohovor pro zjištění všech okolností kolem jeho zdravotního stavu a potřeb a podle toho jsou mu přizpůsobeny pracovní podmínky (délka pracovní doby, pracoviště, náplň práce a další specifické potřeby).

Co považujete za důležité pro ekonomicky stabilní fungování sociálních podniků?

Chrpa dlouhodobě usiluje o maximální kvalitu své výroby a vedle toho je aktivní i v rámci svého regionu, což dokládá i to, že je držitelem nejen ochranné značky Česká kvalita Práce postižených, ale pyšní se i označením Originální produkt Jeseníky.

Chrpa je jedním z významných regionálních zaměstnavatelů, který se podílí i na jeho rozvoji. Jak?

Na regionální úrovni je základem našich aktivit směrem k náboru vlastních zaměstnanců úzká spolupráce s Úřadem práce. Zástupci Chrpy jsou i členy Odborné pracovní skupiny pro začleňování OZP na trh práce. Nad rámec tohoto partnerství spolupracujeme s místními organizacemi a úřady, které od Chrpy pravidelně odebírají výrobky a služby.

Historie a současnost Chrpy

Na trhu je od jara roku 2008, jádro činnosti představuje výroba dárků ručním malováním nebo laserovou gravírkou. Možnosti vyrobit opravdu originální dárkové předměty jsou v Chrpě obrovské, což ukazuje i velmi široké spektrum odběratelů. Další činností spojenou s vlastním městem je provozování veřejného WC v Krnově.

V Chrpě se průběžně snaží budovat svůj výrobní program tak, aby byl měl co nejvíce stabilní základ. I období pandemie Covid - 19 ukázalo, že jedině takový přístup dokáže zajistit potřebnou stabilitu. V posledním roce proto Chrpa rozšířila svůj výrobní program o tzv. mlsné krabičky - papírové designové krabičky, které jsou plněny ořechy a jinými sušenými plody. Byť se původně jednalo o jednorázovou zakázku, ukázala se jako natolik zajímavá pro zákazníky, že se krabičky staly pevnou součástí sortimentu a díky nim vzniklo nové pracovní místo pro kolegy se zdravotním postižením. Chrpa tímto ukazuje, že postupná a promyšlená evoluce zajistí sociálnímu podniku stabilitu ekonomickou, ale zároveň i rozšíří možnosti zaměstnání.

Pro zajištění odbytu svých výrobků provozuje Chrpa v Krnově vlastní kamenný obchod, kde prodává nejen své výrobky, ale i produkty spjaté s regionem nebo s dalšími sociálními podniky. Obchod  „ORIGINÁL“ najdete na Hlavním náměstí 33 v Krnově.

Vedle toho je v dnešní době nezbytné být i v online světě, proto Chrpa provozuje i vlastní e-shop, který slouží jak pro maloobchodní, tak i pro velkoobchodní prodeje. Prvkem, který přináší Chrpě její dlouhodobou stabilitu, je skutečnost, že výrobky odebírají ostatní obchodníci do svých obchodů k dalšímu prodeji i firmy jako dárky pro své zaměstnance a obchodní partnery.

Poslání

Je krásné sledovat, jak člověk, který má zdravotní postižení, se díky tomu, že mu byla dána možnost pracovat, mění. A není to jen tím, že za svou práci dostane peníze, ale hlavně tím, že je mezi lidmi, že ví, že ho někdo potřebuje a není jen na obtíž. Tak by se dal ve stručnosti popsat postoj Chrpy Krnov k zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

 

Text je součástí publikace Příklady dobré praxe sociálního podnikání, která byla financována z projektu MPSV, Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.



Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.