Příklady dobré praxe

Koňský dvorec Chmelištná, z. s.

http://www.chmelistna.cz/

Rok založení: 2014
Sídlo: Nepomyšl
Předmět podnikání: obnova tváře a oživení obce Chmelištná, kulturní a sportovní akce, vzdělávací a terapeutické akce
Počet zaměstnanců: 2
Cílové skupiny zaměstnanců: děti a mladí lidé z ústavní nebo náhradní rodinné péče

Koňský dvorec Chmelištná, z. s.

 

Koňský dvorec Chmelištná je typická sociální farma zaměřená především na terapii, rehabilitaci a přípravu na zaměstnání. Jde o venkovskou usedlost v odlehlé obci Ústeckého kraje, kde je minimum rušivých elementů, takže se člověk může skutečně věnovat zvířatům, především koním, a okolní mírně zvlněné, syrové krajině. 

Farmu Koňský dvorec Chmelištná manažersky a ideově vede předseda spolku Václav Staněk. Praxí podkovář dlouhou dobu působil na rytířských show, simulacích středověkých bojů a na jarmarcích. Po trvalém usazení v Chmelištné a nákupu vlastního hospodářství se cíleně začal věnovat sociálně integračním a vzdělávacím činnostem. S tímto záměrem ostatně začal farmu budovat. Pomáhat dětem a mladým lidem, kteří nemají štěstí vyrůstat v běžných rodinách, zažít pocit normální, fyzické práce v neformálním prostředí farmy. Velkou roli v tomto růstu hrají koně.

Koňský dvorec se stal Střediskem doporučené rehabilitace České hiporehabilitační společnosti. Neméně důležitá je ale práce v mlékárně a stále větší roli hrají prvky zoorehabilitace, při které farmář využívá i ovce, kozy a slepice, a to nejen v programech pro děti, ale například i pro seniory. 

Staněk dlouhodobě spolupracuje s Výchovným ústavem v Pšově, Dětským domovem Mašťov, Dětským domovem Vysoká pec, Dětským domovem Severní terasa v Ústí nad Labem. V minulosti podnikl se sousedním farmářem z Biostatku ve Valči se skupinou mladistvých z Výchovného ústavu ve Žluticích (dnes Dětský domov se školou Žlutice) pochod napříč Doupovskými horami. S tímto dětským domovem má dodnes velmi dobrou a pravidelnou spolupráci, stejně jako se Střediskem výchovné péče Pšov. Zapojil se mimo jiné do projektu Fotbal pro rozvoj ve spolupráci s organizací INEX-sda. A důležitým partnerem dlouhodobě zůstává spolek Fido-Dido působící v Mostě a celém Ústeckém kraji. Jeho sociální pracovníci se ve svém volném čase dobrovolně zapojují do organizace volnočasových aktivit na Koňském dvorci.

Vedle hiporehabilitace a zoorehabilitace uvádí spolek ve svých stanovách celou řadu dalších činností. Například rozšíření biodiverzity krajiny v okolí obce, a to zejména výsadbou alejí, lesa, obnovou sadů a ekologickým využitím zemědělských pozemků. Budování a údržba hipostezek a hipoturistické stanice, pořádání veřejných akcí (např. dobové slavnosti, jezdecká klání, farmářské dny, dětské programy) na území obce i jinde. Vzdělávání a výchova zejména dětí a mládeže, spolupráce s organizacemi zabývajícími se výchovnou prací s dětmi a mládeží nebo pomocí sociálně potřebným formou pořádání programů, pobytů, zaměřených zvláště na kontakt klientů se zvířaty, na oživení tradičních hodnot venkovského života, tvorbu pracovních návyků, na seznámení s řemesly, zemědělským hospodařením a zpracováním zemědělských produktů. 

Ačkoliv je sociálně integrační akcent v případě Koňského dvorce Chmelištná velmi silný, neméně důležitý zůstává environmentální pilíř a snaha udržet co nejvyváženější soužití člověka s přírodou bez zbytečné tvorby odpadu a jiných negativních důsledků lidského hospodaření na své okolí. Naopak mezi klíčové patří uchování a podpora biodiverzity, udržitelný chov hospodářských zvířat (koně, krávy, ovce, kozy, drůbež) a návrat původních dřevin a ovocnanů na toto místo, odkud byli po válce vyhnáni německy hovořící sousedé. Čím dál větší důraz farmář klade na využití faremních produktů a produktů okolní přírody a jejich bezobalovou distribuci mezi odběratele (mléko a mléčné výrobky a ovocné výrobky jako mošt, džemy, med a byliny).

Ekonomicky je farma částečně soběstačná díky prodeji mléka a mléčných výrobků, z organizování táborů, pobytů a pravidelných programů ve spolupráci s výše zmíněnými institucemi. Částečně je závislá na dobrovolnické práci členů a nejen jich. Společnost je také zapojena do dobrovolnické databáze WWOOF (World Wide Opportunities o Organic Farms). Konstantně má na farmě pracovní místo jeden zaměstnanec se znevýhodněním, v současnosti jím je člověk s dlouhou trestní minulostí. Nárazově pak v místě probíhá příprava na zaměstnání mladých lidí, kteří vypadli před dosažením zletilosti z formálního vzdělávání a prošli ústavní výchovou. Mají možnost zde najít sami sebe při zajímavé, venkovské práci.    

Na webových stránkách organizace uvádí Václav Staněk vizi, za kterou spolek jde: 

„Zooterapeutické středisko Koňského dvorce je podporováno sociálním podnikem „Dvorec Chmelištná“, který mimoto disponuje dvěma dílnami, kovárnou a zpracovnou zemědělských produktů (mlékárnou) a startovacím bytem pro zaměstnance. Dvorec Chmelištná vytváří až dvě pracovní místa pro mladé lidi, kteří ukončili ústavní výchovu v dětském domově nebo výchovném ústavu.“

 

Text je součástí publikace Příklady dobré praxe sociálního podnikání, která byla financována z projektu MPSV, Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Zážitek odpovědnosti za velká zvířata nechává člověka zakusit svou vlastní moc. Což je opak toho, co mladí lidé v ústavní nebo náhradní rodinné péči zažívají po většinu času.

Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.