TESSEA ČR bojuje za sociální podniky
28. 10. 2022

TESSEA ČR bojuje za sociální podniky

TESSEA ČR, z. s., tedy Tematická síť pro sociální ekonomiku, zastřešuje sociální podniky z celé České republiky již od roku 2009. Propojuje je, podporuje jejich zájmy a prezentuje je navenek. Za dobu svého fungování se TESSEA stala uznávanou expertní organizací, ale musela čelit i řadě výzev. O cestě, kterou TESSEA od svého založení ušla, jsme si povídali s jejím zakládajícím členem a současným ředitelem Karlem Rychtářem, jedním z nestorů sociálního podnikání u nás.

 

Stál jste u zrodu TESSEA ČR. Jak vznikla myšlenka na založení tematické sítě a jaké byly začátky?

Osobně jsem se setkal se sociální ekonomikou a podnikáním už na konci devadesátých let v rámci mého působení na SČMVD, kdy jsem měl možnost seznámit se zejména s jejich družstevní podobou v několika zemích Evropy i například v Izraeli. V souvislosti s mezinárodními projekty v rámci iniciativy EQUAL pak vznikla Národní tematická síť na národní úrovni jako platforma bez právní subjektivity. Bylo zcela logické, že rozvoj sociálních podniků v ČR vyžaduje zastřešení, proto vznikla TESSEA ČR jako spolek s vlastní identitou jako partner státu a dalších organizací.

 

Jak jste si definovali hlavní cíle? Zůstaly stejné, nebo se něco změnilo, došlo v průběhu let k nějakému vývoji?

Základ cílů se příliš nemění, ale museli jsme ustoupit z některých ambicí z velmi praktických důvodů. S výjimkou několika ne příliš významných projektů pracuje většina lidí angažovaných v TESSEA dobrovolně, neexistuje dosud státní podpora sítí a dalších organizací sociální ekonomiky. Omezené zdroje získáváme z mixu příspěvků „chudých“ členů, spolupráce s komerčním sektorem a dnes už i z darů. To samozřejmě stále nestačí. Dnes jsou pro nás prioritou práce s členskou základnou a její aktivizací, propagace a visibilita sociálního podnikání, spolupráce s kraji a regiony. Jsme původními nositeli principů a definic a také spolupracujeme na iniciativě k návrhu zákona o sociálním podniku. Rozvíjí se mezinárodní spolupráce. Na naší strategii aktuálně stále pracujeme. 

 

Jaký je rozdíl mezi řádným členstvím a přidruženým členstvím?

Kromě výše členského příspěvku je to právo řádného člena hlasovat na členské schůzi. Vítáme ale aktivní zapojení každého člena bez rozdílu.

 

Kdo jsou členové TESSEA ČR? Kolik jich nyní je?

Kromě zakladatelů – fyzických osob – jsou to vesměs sociální podniky, převážně se jedná o integrační podniky. Máme aktuálně přes 60 členů, z toho 24 řádných, v současné době jednáme nejméně s dalšími 8 až 10 zájemci o oba typy členství.

 

Je o členství v TESSEA zájem? Kontaktují vás sociální podnikatelé sami, nebo naopak musíte oslovovat vy je?

Řídíme se zásadou dobrovolnosti na principu „win-win“, i když víme, že členská základna je nejen výrazem naší váhy a autority, ale také kapacit pro další rozvoj, přesvědčujeme, ale neděláme aktivní nábor za každou cenu. Jsme trpěliví a preferujeme kvalitu před kvantitou. 

 

Jak TESSEA pomáhá svým členům?

Zatím nemáme na to, být „komorou“ sociálních podniků, poskytovat jim rozsáhlé služby nebo školení či podporovat jejich podnikání. I když před Covidem se konala řada seminářů, kulatých stolů a dalších aktivit, dnes spíše využíváme synergie s projektem MPSV ČR „Podpora sociálního podnikání pokračuje“, kde TESSEA nabízí expertní kapacitu a iniciativu. Po skončení pandemických omezení máme v úmyslu se vrátit od individuální pomoci k širší iniciativě. Příkladem pomoci může být podpora regionálních aktivit skupin sociálních podniků v některých krajích (například Pardubice, Vysočina, Zlínský či Liberecký kraj), zapojení skupiny sociálních podniků do předsednictví ČR v EU včetně třeba nabídky dárkových předmětů s podporou MPSV ČR.

 

Jakými způsoby se snažíte šířit myšlenku sociálního podnikání?

Zapojujeme se do všech akcí na národní nebo regionální úrovni, i s určitým přesahem. Využíváme vlastní web i sociální sítě. Příkladem může být členství TESSEA v Národní federaci RE-USE a nábytkových bank, neboť sociální podnikání není jen integrace znevýhodněných, má i rozměr environmentální, komunitní – tak, jak to známe z vyspělé Evropy.

 

S jakými partnery TESSEA spolupracuje? Daří se spolupráce s veřejnou správou? Na čem je potřeba zapracovat?

Je to široké spektrum partnerů – od regionálních organizací sociálních podniků přes zaměstnavatelské svazy, akademickou sféru, samosprávy až po státní správu, logicky nejvíce s MPSV ČR, které se „ujalo“ gesce nad sociální ekonomikou a podnikáním v souvislosti s operačními programy ESF EU. V řadě témat se doplňujeme, synergie je ku prospěchu, v některých tématech se naše názory liší. Negativně vnímáme tendence MPSV ČR omezovat podporu sociálních podniků jen na jejich integrační formu (jde o podporu podniků, nikoli jen pracovních míst). Vadí nám sklon k centralizaci podpory – uvítali bychom prostor pro větší zapojení krajů a municipalit. Je toho víc, ale diskuse je cesta k pokroku.   

 

Spolupracujete i ze zahraničními subjekty?

Jsme členy ENSIE (evropská organizace integračních sociálních podniků), spolupracujeme i s dalšími, aktuálně se zapojujeme do projektu ERASMUS+ s několika dalšími zahraničními partnery. Nepřímo spolupracujeme i s dalšími organizacemi. I zde máme problém kapacit, s nedostatkem finančních zdrojů.     

 

Můžete vyzdvihnout nějaké úspěchy, kterých si ceníte? Čeho se za léta fungování podařilo dosáhnout?

TESSEA neměla lehké začátky, od počátečního „hledání své role“ až po finanční krizi v letech 2018 – 19, vše se podařilo zásluhou dobré party tahounů stabilizovat. Dnes se systematicky zabýváme strategií a realizujeme záměry, které odpovídají kapacitním a finančním možnostem. Jsme uznávaným partnerem, všichni dnešní členové i funkcionáři mají dobrý kredit a to považuji za vynikající základ pro budování pozice a prestiže organizace.   

 

Jak byste zhodnotil vaše působení v TESSEA a co je současnou náplní vaší práce?

Jsem zakládající člen a člen správní rady od počátku. Moje postavení je trochu výjimečné, pokud jde o věk, curiculum vitae i zkušenosti. Mimochodem - zkušenosti mají pozitivní i negativní vliv. Na druhé straně jsem rád, že mohu spolupracovat s lidmi mnohem mladšími a nabitými energií, která mně už logicky dochází. Věřím si v tom, že dokážu odhadnout okamžik, kdy už nebudu schopen udržet krok. Kromě statutárních povinností, vedení pracovní skupiny k legislativě, kontroly financí a mnoha dílčích úkolů se snažím přispět k systémovému pojetí podpory sociálního podnikání, přitom „spojovat nespojitelné“ k dosažení společných cílů.  

 

Kam TESSEA směřuje, jaké jsou hlavní úkoly do budoucna?

Chceme být nezávislou asociací sociálních podniků, národní zastřešující platformou sociální ekonomiky v ČR. Působit jako expertní partner pro orgány státu, pro samosprávy, podnikatele, akademickou sféru a další relevantní aktéry. Chceme být hybatelem společenských změn. Podporovat rozvoj sociální ekonomiky, vzdělávat, zastupovat a síťovat sociální podniky v ČR. Posilovat pozitivní a srozumitelné vnímání integračních a jiných sociálních podniků ve společnosti. Zajišťovat přenos evropského pojetí sociálního podnikání a sociální ekonomiky do ČR a reprezentovat české sociální podnikání v zahraničí. Přinášet impulsy do evropské i globální debaty o vývoji sektoru sociální ekonomiky.

 

 

Text: Lenka Malá
Foto: archiv TESSEA
 
 
Článek byl vytvořen v rámci projektu Podpora sociálního podnikání v ČR, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098. 
 

Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.