Příklady dobré praxe

Čokoládovna MANA

www.cokodomu.cz

Rok založení: 2014
Sídlo: Krásná Lípa
Předmět podnikání: výroba a prodej čokolády ve vlastním obchodě, čokoládová dílna, workshopy, e-shop
Počet zaměstnanců: 12
Cílové skupiny zaměstnanců: osoby se zdravotním postižením

Čokoládovna MANA

Čokoládovna MANA v Krásné Lípě je provozována sociálním družstvem CEDROVATKA. Družstvo ve své činnosti rozvíjí obecně prospěšné činnosti směřující k podpoře sociální soudržnosti za účelem pracovní a sociální integrace znevýhodněných osob do společnosti. To vše ruku v ruce s uspokojováním místních potřeb. Příležitost být součástí skupiny pracovníků dávají v Maně každému, kdo má zájem se podílet na činnosti. Každý, kdo chce, má možnost pracovat v čokoládovně, kde nedělají mezi zaměstnanci žádné rozdíly. I proto se jim daří ve zvýšené míře integrovat do práce a tím i do společnosti osoby se zdravotním postižením, kterých pracuje v čokoládovně více než polovina. V Krásné Lípě, ve vstupní bráně do Národního parku České Švýcarsko, je tak vytvořen skvělý prostor pro život bez náhražek v surovinách i každodenních činnostech. Družstvo zde usiluje o to, aby kakao bylo kakaem, čokoláda čokoládou, člověk člověkem.

Kvalitní čokoláda je to, co vzniká a každý den odchází z Many. Základem každého špičkového finálního výrobku je ta nejkvalitnější vstupní surovina, tedy kakaové boby, které se do Krásné Lípy dostávají například z Tanzánie, Morogora, Mexika, San Dominga, Venezuely či Papuy-Nové Guiney. Není jistě bez zajímavosti, že se do výrobny dostávají i kakaové boby s certifikací Fair Trade.

Mezi zákazníky čokoládovny patří jak milovníci vysoce kvalitní čokolády v nejrůznějších formách, tak i firemní klientela. Pro ni Mana vytváří exkluzivní čokoládové tabulky a bonbony například s jejich vlastními logy a v individuálně navržených obalech třeba z ručního papíru. Základem výroby je dokonalá ruční poctivá práce, která dává vzniknout kvalitní reliéfní čokoládě, což je vizitka Many, kde se nepracuje v žádné podobě s náhražkami jakéhokoliv druhu.

O tom, jak čokoládu v Krásné Lípě vytvářejí, nám řekla Pavlína Šafusová z Cedrovatky:

Jak se vyrábí čokoláda v Krásné Lípě?

Kakaové boby nepěstujeme, ale kupujeme tu nejlepší surovinu a z ní poté u nás vyrábíme nejkvalitnější čistou čokoládu a nejchutnější bonbony. Do detailu zvládnuté veškeré kroky postupu temperování čokolády, správně načasované pohyby vařečkou a úsměv našich kolegů jsou ingrediencemi všech našich výrobků.

Jste známí svou otevřeností k veřejnosti, pokud se jedná o samotný proces výroby.

Ve výrobě čokolády nic netajíme, skutečně vůbec nic. Přesvědčit se o tom může každý na vlastní oči přímo u nás v Krásné Lípě. Můžete sledovat, jak z tekoucí čokolády vznikají krásné bonbony nebo tabulky čokolády. Můžete u nás strávit pozorováním výroby klidně celý den, přijít hned ráno a odejít klidně až večer. Věřím, že to nebude rozhodně ztracený čas, jelikož budete zaujatě sledovat ladné pohyby všech špachtlí, hrnců, vařeček, našich kolegyň a kolegů. A kdo by se nechtěl jen dívat, může si přijít po předchozím objednání a domluvě výrobu vyzkoušet do naší čokoládové dílny. Dokážeme zorganizovat čokoládový workshop postavený na míru, kde si účastníci zhotoví vlastní plněné bonbony, tabulky či jiné čokoládové výrobky. Pokud byste chtěli zažít ještě víc, můžete si vyzkoušet celý den s čokoládou. Během něj se dozvíte vše o temperaci, složení čokolády, kvalitě surovin a vyzkoušíte si samozřejmě i samotnou výrobu. A je jasné, že všechny vlastnoručně vyrobené skvělé bonbony a tabulky čokolády si odnesete s sebou.

Jste sociálním podnikem, v čem jste jiní než další čokoládovny u nás?

Ve výrobě si zakládáme jednak na kvalitě vstupních surovin, tak ale i na tom, jak je dále zpracováváme a kdo se na výrobě finálních produktů podílí. Nám, ale ani našim zákazníkům není jedno, co jíme a jak žijeme, jak se chováme k sobě, k ostatním, k planetě, proto jsme rádi, že o sobě můžeme mluvit jako o společensky odpovědné sociální firmě.

A společenská odpovědnost zahrnuje i to, že vytváříme pracovní příležitosti pro osoby znevýhodněné na trhu práce a zároveň jim poskytujeme také přiměřenou pracovní a psychosociální podporu, bez které se mnohdy neobejdou.

 

Text je součástí publikace Příklady dobré praxe sociálního podnikání, která byla financována z projektu MPSV, Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Jsme sebeřídící tým, máme plochou nehierarchickou strukturu a jsme hrdí na to, že jsme firmou, kde každý jeden z nás je odpovědný za svá rozhodnutí.

Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.