Příklady dobré praxe

Dobroty s příběhem

https://www.dobrotyspribehem.cz/

Rok založení: 2014
Sídlo: Davle
Předmět podnikání: výroba nakládaných potravin (utopenci, sýry, kvašená zelenina), e-shop, prodej na trzích
Počet zaměstnanců: 12
Cílové skupiny zaměstnanců: lidé s různým zdravotním znevýhodnění nebo postižení

Dobroty s příběhem

Sociální podnik Dobroty s příběhem vznikl v roce 2014 a za celým projektem stojí Portus Praha. Nápad Dobrot s příběhem se zrodil v sociálně terapeutické dílně, kterou Portus Praha provozuje. „Hlavní myšlenkou bylo umožnit lidem s jakýmkoli typem postižení co nejsamostatnější a nejdůstojnější život, ke kterému patří chodit do práce a vydělávat si svoje vlastní peníze. Začínali jsme pouze s dodáváním do jedné kavárny a postupně se rozběhl odběr do vícero podniků. Během covidu, kdy byly zavřené kavárny a restaurace, se rozjel e-shop a rozvoz kurýrní společností,“ popisuje cestu Dobrot s příběhem asistentka obchodu a kanceláře Adéla Šišková.

Co jsou ty dobroty v názvu podniku?

Dobroty s příběhem se zabývají nakládáním sýrů a utopenců. Nově jsme také začali vyrábět kvašenou zeleninu. V naší nabídce najdete nejen nakládané hermoše na mnoho způsobů, ale dále třeba nakládané romadury, pivní sýry a vynikající utopence. Veškerý sortiment naleznete na našem e-shopu. Nabízíme zákazníkům jak balení různých velikostí, tak i restauracím a kavárnám gastro balení. Na našem e-shopu naleznete také další produkty z jiných sociálních podniků, třeba kávu nebo pivo.

Kam vaše dobroty dodáváte?

Naše produkty dodáváme do mnoha kaváren, restaurací, obchodů a vináren. Především se zaměřujeme na prodej přes náš e-shop. Objednávky doručujeme po celé České republice a jednou za 14 dní také na Slovensko. Doručujeme kurýrní společností, která má chladící vozy, takže se zachová teplotní řetězec a produkty po celou dobu zůstávají v chladu. Prodáváme také koncovým zákazníkům a firmám, kterým poskytujeme náhradní plnění.

Jak řešíte marketing?

Se zákazníky komunikujeme a navazujeme vztahy především přes sociální sítě. Tam mohou reagovat na naše příspěvky, na které pravidelně odpovídáme. Příspěvky na Facebooku mají velký dosah, což je způsobené placenou reklamou. Zákazníci mohou také využívat zákaznickou linku, která funguje každý den od 9 do 16 hodin.

Kdo jsou vaši zaměstnanci? 

Někteří naši zaměstnanci využívají služby Portus Praha – buď chráněné bydlení na Slapech nebo terénní službu. Ve výrobě zaměstnáváme lidi s různým zdravotním znevýhodněním nebo postižením. V současné době jich je 12. Všichni pracují v potravinářské dílně, kde nakládají sýry a utopence. Od rozkrajování sýrů, mazání sýru až po zalévaní olejem a zavírání sklenic. Nyní máme v sortimentu i kvašenou zeleninu, takže se rozšířila náplň práce o čištění, krájení zeleniny a o přípravy na proces kvašení.

Jak funguje spolupráce s jinými sociálními podniky?

Spolupracujeme například se sociálním podnikem Pasta Fidli, Fair&Bio pražírnou, pivovarem Neratov. Spolupráce nám přináší propojení sociálních podniků a zároveň dáváme lidem možnost získat povědomí i o dalších sociálních podnicích, jejichž výrobky si mohou zákazníci koupit přímo na našich webových stránkách.

Co se vám daří?

V období Covidu jsme se začali hodně specializovat na prodej přes náš e-shop a spíše na koncové zákazníky a menší obchůdky. Dříve jsme dodávali naše Dobroty hlavně do restaurací a na trhy. Samozřejmě jsme pyšní na to, že poskytujeme stabilní zaměstnání pro lidi s určitým znevýhodněním a vlastně se pracovní pozice rozšiřují.

Potýkáte se s nějakými problémy? 

V současné době se potýkáme s enormním nárůstem cen surovin, které jsou potřebné pro naši výrobu, jako jsou například hermelíny, špekáčky, sklenice, víčka a jiné. Vysoké ceny surovin se odráží na ceně našich výrobků, což je pro nás i pro naše zákazníky nepřívětivé. 

Co byste poradili někomu, kdo by chtěl začít sociálně podnikat?

Mít do toho chuť a dělat to s radostí. ☺

 

Text je součástí publikace Příklady dobré praxe sociálního podnikání, která byla financována z projektu MPSV, Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098.


Máme pravidelné odběratele i věrné zákazníky a to nás moc těší.

Patička - Kontakt

Ministerstvo práce a sociálních věcí
Oddělení sociálního podnikání
Karlovo náměstí 1359/1, Praha 2
Projekt Rozvoj ekosystému sociálního podnikání
Tel.: 770 116 520
Kontaktní osoba:
Gabriela Kurková
Email: gabriela.kurkova@mpsv.cz 

eumpsv

Copyright 2024 © Ministerstvo práce a sociálních věcí, Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP), registrační číslo - CZ.03.02.02/00/22_004/0001397.