Silně návyková kavárna bez cigaret a alkoholu
OLOMOUC – Na olomouckém Dolním náměstí láká kolemjdoucí k návštěvě netradiční kavárna Naše Café. Je silně návyková…Tak ji charakterizuje podtitul na vývěsním štítu. V září 2013 vznikla pod záštitou neziskové organizace P-centra, která se zaměřuje na prevenci a léčbu závislostí.
Čtyři bývalí klienti P-centra již osm měsíců pracují v kavárně spolu se dvěma baristkami Kristýnou Smudovou a Terezou Tothovou. Již podle nápojového menu je zřejmé, že děvčata připravují originální sortiment nápojů z prvotřídních surovin a snaží se o zkvalitnění kávové kultury u nás. Sedmým v kolektivu je manažer Petr Šeda, který je autorem projektu sociálního podniku a manažerem kavárny. „Olomoucké P-centrum se již dvacet let věnuje závislým klientům. Stále hledáme možnosti jejich dalšího pracovního uplatnění a Naše Café je jednou z cest,“ uvedl Petr Šeda. „Ve správní radě mimo jiné působí zkušený podnikatel, který má pražírnu kávy Kafe Kodó. Když jsme hledali v čem sociálně podnikat, přivedl nás na myšlenku otevřít kavárnu. Napsali jsme projekt orientovaný na podporu sociální integrace a začleňování sociálně vyloučených osob zpět do pracovního procesu, požádali o grant a na podruhé to vyšlo. S velkým elánem jsme se pustili do rekonstrukce bývalého obchodu. Objekt je navíc v památkové zóně, což přineslo nejednu komplikaci, ale za čtyři měsíce jsme kavárnu otevřeli,“ vzpomíná Petr Šeda, který se stará o účetnictví, sjednávání pracovních smluv a plní další úkoly, jež s sebou přináší provoz originální kavárny.
Zejména maminky s dětmi oceňují její kulturní prostředí bez kuřáků a alkoholu. Častými hosty jsou i studenti, senioři a další zákazníci, kteří si na příjemnou obsluhu a hlavně dobrou kávu rádi zvykli a pravidelně se sem vrací. Mimo jiné si pochutnají na originální kávové směsi, kterou vytvořila a dokonce ji i sama praží baristka Kristýna. Samozřejmostí je alternativní příprava kávy, při níž kolektiv využívá nabídku dalších tuzemských a zahraničních pražíren. Kdo má zájem, může se přihlásit na kurzy, seznámit se s přípravou různých výběrových káv a kávových nápojů a také se třeba naučit, jak namalovat do pěny v hrníčku laskavé srdíčko.
„Díky dvouletému projektu si můžeme dovolit posílit personální obsazení kavárny a věnovat se právě více alternativním způsobům přípravy kávy, které jsou časově náročnější,“ podotkl Petr Šeda. Už teď si ale dělá starosti s perspektivou sympatické a útulné provozovny v období po dubnu 2015, kdy projekt, který je spolufinancován ze zdrojů Evropské Unie prostřednictvím operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a z rozpočtu ČR, skončí. „Největší náklady jsou na mzdy, zanedbatelné nejsou ani výdaje za tržní nájemné. Finanční plán zatím plníme, ale příjmy, ty ještě musíme v budoucnu hodně zvýšit,“ dodal odhodlaně Petr Šeda.
Autor: Libuše Miarková, Moravská tisková agentura